Rekonstrukcija TE će koštati oko 70 miliona

Struja skuplja preko 60 odsto
13 Decembra, 2021
Tužilac da ispita zašto je 60 miliona izgubljeno zbog KAP-a
18 Decembra, 2021

Rekonstrukcija TE će koštati oko 70 miliona

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odlučila je da pokrene odvojeni tender za adaptaciju kotla, vrijedan 15 miliona eura, koji je u funkciji boljeg rješenja ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, dok iz državne energetske kompanije ne isključuju mogućnost izdvajanja dodatnog novca za projekat ekološke rekonstrukcije, ali u malim iznosima.

Osnovni ugovor za ekološku rekonstrukciju potpisan je na 54 miliona eura sa konzorcijumom, kojeg predvodi italijanski DEC International, ali radovi kasne već godinu i po. Partneri Kinezima u tom poslu su i domaće kompanije Bemax, BB Solar i Permonte.

Rukovodilac Sektora za eksploataciju u TE Pljevlja Zoran Šljukić rekao je da adaptacija kotla na neki način jeste povezana sa ekološkom rekonstrukcijom, ali tvrdi da to nije novac koji EPCG daje za ekološku rekonstrukciju.

„U javnosti postoji pogrešna percepcija o dodatnih 15 miliona koje ulažemo u ekološku rekonstrukciju. Tih 15 miliona ulažemo u adaptaciju kotla da bi imali bolje rješenje ekološke rekonstrukcije“, izjavio je Šljukić za potrebe izrade dokumentarca Akcije za socijalnu pravdu, koji je prethodnih dana sniman u Pljevljima.

Šljukić je ukazao da će kroz adaptaciju kotla biti zadržana efikasnost TE na visokom nivou i dat život postojećoj TE na jedan duži vremenski period.

„Kao stručni tim, kada smo preuzeli ovaj projekat, nijesmo bili zadovoljni tehničkim rješenjem ekološke rekonstrukcije, da se postrojenje za otklanjanje azotnih oksida nađe na samom kraju, iza odsumporavanja, na mjestu gdje su tehnološki vrlo niske temperature dimnog gasa, svega 60 stepeni“, objasnio je Šljukić.

On je naglasio da su za proces otklanjanja azotnih oksida potrebne temperature dimnog gasa od 350 stepeni i dodao da je po prvobitnom rješenju bila potrebna ogromna količina pare za dogrijavanje dimnog gasa, kako bi se proces uspješno odvijao.

„Kao stručni tim nijesmo htjeli da stanemo iza tako lošeg rješenja. Tražili smo da se postrojenje za otklanjanje azotnih oksida, katalizatori, ugrade u konvertivnom dijelu kotla, na mjestu gdje već postoje temperature od 350 stepeni, kako bi bili energetski efikasniji, da ne bi trošili paru za dogrijavanje dimnog gasa“, precizirao je Šljukić.

Kako je naveo, to premještanje denox-a na kotao zahtijeva adaptaciju kotla, što donosi novu vrijednost u kotlu, zamjenu zagrijača vazduha, zamjenu ekonomajzera, odnosno opreme koja postoji u kotlu i stara je već 20 i 30 godina.

„Ne dajemo ništa za denox, njega smo platili osnovnim ugovorom. Sada dajemo novac za razmještaj i zamjenu naše opreme u kotlovskom dijelu, kako bismo smjestili postrojenje za denox u konvertivni dio kotla. Tako će efikasnost TE biti znatno veća od propisane granice od 31,5 odsto, što je donja granica za efikasnost TE, koje rade na lignit “, kazao je on.

Kako je istakao, TE će imati efikasnost iznad 32,5 odsto, zavisno od toga da li će TE raditi u režimu sa daljinskim grijanjem grada zimi, gdje će efikasnost biti iznad 33 odsto, a ljeti će imati efikasnost oko 32,5 odsto.

„Bez bojazni da dođemo na onu granicu od 31,5 odsto, koja bi značila da TE ne može da radi i ne ispunjava neki od zahtjeva“, dodao je Šljukić.

Upitan da li će ugovoreni iznos za ekološku rekonstrukciju biti dovoljan za taj posao, on je kazao da ne bii trebalo da bude potrebe za dodatnim novcem, ali ukoliko se to dogodi biće mali iznosi.

„Niko vam sada sa sigurnošću ne može reći da neće biti ni dodatnog eura na ovo, ali ako na posao ekološke rekonstrukcije, plus 15 miliona adaptacije kotla, bude potreban još dodatni milion ili dva, to ne smatramo kao nešto što je strašno. Na projektu tih dimenzija, to su stvari koje se događaju“, ocijenio je Šljukić.

Osnovnim ugovorom za ekološku rekonstrukciju predviđena je fiksna cijena od 54 miliona eura i ona nije podložna promjenama.

Završetak radova 2024.

Govoreći o rokovima za početak radova ekološke rekonstrukcije, on je rekao da će najkasnije u februaru naredne godine biti završena revizija Glavnog projekta, a radovi će početi u aprilu.

„Završetak radova je planiran sredinom 2024. godine. Tada će postrojenje u potpunosti ispunjavati sve EU direktive“, tvrdi Šljukić.

On je naglasio i da je TE donijela mnogo Crnoj Gori u smislu stabilnosti energetskog sistema.

„Bez TE bi bili uvozno zavisna zemlja, plaćali bismo velike cijene struje. Trenutno je megavat na berzi preko 300 eura“, istakao je Šljukić.

Tekst je objavljen u listu Dan: https://dan.co.me/vijesti/ekonomija/rekonstrukcija-te-c-e-kostati-oko-70-miliona-5098269