Bez rekonstrukcije TE Pljevlja naredne godine

Pejoviću megavat 45 eura, a građanima 54 eura megavat samo za gubitke
3 Decembra, 2021
Prvo izglasati Maršalov plan, pa onda o Vladi
12 Decembra, 2021

Bez rekonstrukcije TE Pljevlja naredne godine

Energetskim bilansom za 2022. godinu, koji je usvojila Vlada Crne Gore, predviđen je rad Termoelektrane (TE) u Pljevljima u punom kapacitetu tokom naredne godine i nije planiran manji broj radnih sati tog energetskog objekta, zbog njene ekološke rekonstrukcije.

Energetski bilans usvojen je na jednoj od poslednjih sjednica Vlade. Tim osnovnim dokumentom za proizvodnju i potrošnju struje u zemlji je planirano da TE proizvede 1,3 hiljade gigavata električne energije, koliko je proizvela protekle godine, a očekuje se da toliki nivo proizvodnje bude ostvaren i do kraja ove godine.

Planirana proizvodnja iz TE Pljevlja u narednoj godini je oko 38 odsto od ukupno planirane proizvodnje energije u zemlji, dok Energetski bilans navodi redovni remont TE u aprilu i maju 2022. godine, ali ne pominje manji broj radnih sati zbog projekta ekološke rekonstrukcije.

Posao ekološke rekonstrukcije, zaključen na 54 miliona, uz već sada potencijalno uvećanje od 15 miliona, „tapka u mjestu“ već godinu i po, ali menadžment Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ne preduzima ništa da raskine ugovor zaključen u kontroverznoj tenderskoj proceduri.

TE Pljevlja je dozvoljeni broj rada od 20 hiljada radnih sati potrošila krajem prošle godine i od tada radi suprotno pravilima Evropske energetske zajednice (EEZ), što je kršenje međunarodno preuzetih obaveza zemlje.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je nedavno objelodanila da je u takozvanom tranzicionom periodu prošle godine bivša Vlada tražila od EEZ da potrošeni radni sati TE Pljevlja budu izuzeti u godinama pogođenim Covid epidemijom i sve do primjene efikasne i pouzdane vakcine.

To bi značilo da sve što je TE Pljevlja potrošila od marta 2020. godine i što će potrošiti u narednom periodu, dok se ne pronađe efikasna vakcina, ne bi se računalo u dozvoljenih 20 hiljada radnih sati, čime bi praktično bio odobren nastavak rada pljevaljske elektrane i u narednim godinama.

Nova Vlada je više puta saopštila da za TE Pljevlja pokušava da pronađe rješenje u pregovorima sa EEZ, u kojoj je u međuvremenu došlo do kadrovskih promjena.

ASP se uz podršku norveške Minor fondacije za velike izazove bavi pitanjem pravedne tranzicije za grad Pljevlja, u svijetlu opšte poznatih činjenica da će rad TE u Evropi u neko dogledno vrijeme morati da postane prošlost.

Akcija za socijalnu pravdu