Otpad završava na divljim deponijama
11 Marta, 2024
Biznis mHE napunio milionima privatne firme
7 Aprila, 2024

Bivši direktori ušli u milionski biznis

Ako je suditi po javnim evidencijama, iza firme za proizvodnju struje „Čevo Solar“ stoje nakadašnji menadžeri državnih energetskih kompanija, ali i privatni partner kojem su davali poslove, dok su rukovodili državnim kompanijama.

Prema tim podacima, osnivači su fizička lica Srđan Kovačević sa procentom udjela od 20 odsto, Dragoslav Damjanović sa 7 odsto, Radomir Kovačević sa 38 odsto, Momir Grbović sa 14 odsto, Zoran Đukanović sa 14 odsto i Aleksandar Tičić sa procentom udjela od 7 odsto.

Firma je osnovana jula 2022. godine, a krajem prošle godine je ozvaničila početak rada prve solarne elektrane na zemlji, na Čevu, na teritoriji Prijestonice Cetinje.

Srđan Kovačević je dugogodišnji predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). Najviše je ostao upamćen iz vremena prodaje dijela akcija EPCG italijanskoj kompaniji A2A, koji je tada predstavljan stateškim partnerom.

Desetine miliona eura dobijenih od prodaje akcija Italijanima je, umjesto da se investiraju u razvoj mreže, držao po niskim kamatama u Prvoj banci većinskog vlasnika Aca Đukanovića, kako bi bila spašena od propasti. Iz tog vremena je i zaključenje suboordinisanog kredita sa istom bankom, koji je i danas na snazi, a koji je proizveo direktnu milionsku štetu EPCG.

Srđanov prezimenjak, Radomir Kovačević, stoji iza privatne firme „Mezon“, sa sjedištem u Danilovgradu. Ova firma je godinama dobijala od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) poslove ugradnje brojila, vrijedne desetine miliona eura. Analiza ASP-a od prije nekoliko godina pokazala je da je u samo jednoj javnoj nabavci te vrste, na analiziranom uzorku od desetak miliona eura, cijena bila pretplaćena za preko dva miliona eura.

CEDIS je kćerka firma EPCG, a na njenom čelu je više godina bio Zoran Đukanović, koji je upravo dodjeljivao poslove „Mezonu“, a sudeći prema javnim evidencijama, sada je i on jedan od vlasnika u „Čevo Solar“.

Jedan od nekadašnjih rukovodilaca u CEDIS-u Dragoslav Damjanović je sada i jedan od vlasnika, ali i izvršni direktor u „Čevo Solar“. U novoformiranoj firmi je i Momir Grbović, koji je bio zaposlen u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

Aleksandar Tičić ima sedam odsto vlasništva, ali nije jasno da li se radi o nekadašnjem javnom funkcioneru, koji je ranije hapšen i povezivan sa nekoliko budvanskih afera, ali je kasnije oslobođen optužbi.

Tokom upravljanja državnim energetskim kompanijama, nekadašnji njihovi menadžeri nijesu se mnogo potrudili da se obezbijedi izgradnja novog energetskog izvora u zemlji, koji nije sagrađen decenijama. Umjesto toga, cvjetale su male hidroelektrane i vjetroelektrane, čiji su biznis dominantno finansirali potrošači kroz zakonski nametnute subvencije.

U međuvremenu se intenzivno razvijaju solari, ali se sve više govori i o drugim modelima razvoja energije.

Iz Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva energetike i rudarstva je nedavno javnu raspravu prošao Nacrt zakona o obnovljivim izvorima, koji sadrži veoma štetna rješenja u pogledu uvođenja budućih subvencija potrošačima za električnu energiju.

Pod plaštom ispunjavanja odgovarajućeg procenta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa čime Crna Gora nema problem, ministar energetike Saša Mujović očito pokušava da kompanijama, a među kojima će biti i „Čevo Solar“ na teret potrošača obezbijedi subvencije, a što se pokušava provući kroz izuzetno štetne zakonske predloge.

Da je ministar energetike i rudarstva sklon privatnom biznisu, više nego građanima ove države, pokazao je i prije nekoliko dana tokom posjete Kombinatu aluminijuma Podgorica, kada se javno založio da država pomogne ovu kompaniju, pri tome ni riječ ne rekavši o nizu kontroverzi i ozbiljnih sumnji koje već godinama pune medijske stupce o poslovima u vezi sa njom.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Fotografija je preuzeta sa Interneta

Napomena: Tekst je objavljen na Portalu RTCG i dostupan je na linku: https://rtcg.me/vijesti/ekonomija/540416/asp-bivsi-direktori-usli-u-milionski-biznis.html