Kamate za kineski kredit već plaćene 47,5 miliona
3 Aprila, 2022
Građani da očekuju paprene račune
25 Aprila, 2022

Dionica Smokovac Mateševo do jula

Vrlo je vjerovatno da će radovi na prioritetnoj dionici autoputa Smokovac Mateševo biti završeni u maju – julu 2022. godine, procijenio je početkom ove godine konsultant projekta, koji obavlja nadzor nad izgradnjom dionice autoputa, odnosno francusko italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A.

„Tokom januara 2022. godine aktivnosti na projektu su bile zanemarljive, tj samo 0.05 odsto. Određeni broj članova rukovodećeg osoblja vratio se u Kinu u decembru 2021. godine i januaru 2022. godine zbog kineske Nove godine. Smanjene su aktivnosti na gradilištu kako se projekat u velikoj mjeri bliži završetku“, navodi konsultant u januarskom izvještaju Vladi.

Akcija za socijalnu pravdu imala je uvid u dati izvještaj konsultanta, koji je datiran na kraj februara ove godine. 

Glavni izvođač radova na dionici autoputa je kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je dobar dio radova povjerila domaćoj operativi, a najviše podgoričkom „Bemaxu“, dok je do sada ukupno kašnjenje završetka posla nevjerovatnih tri godine.

Konsultant procjenjuje da se, osim pojave korona virusa, svi glavni uzroci kašnjenja mogu pripisati načinu rada glavnog izvođača radova, tj kineske kompanije.

Među tim razlozima su spora izrada Glavnog projekta i njegove izmjene nakon dobijenog odobrenja. Ukupni period projektovanja trajao je 26 mjeseci, iako je planirano da traje samo 10 mjeseci, pa je samo po osnovu projektovanja kašnjenje punih 16 mjeseci. 

Kao razlozi za ogromno kašnjenje navode se i prolongirana mobilizacija od CRBC, izvođenje radova suprotno odobrenom Glavnom projektu, kašnjenje u obezbjeđenju dovoljne količine agregata, kasno uspostavljanje dovoljnog broja fabrika betona, kasna mobilizacija osoblja i opreme za elektro-mašinske radove, prvenstveno za tunele.

Pored toga, kašnjenju su doprinijele i naknadne izmjene već odobrenih dijelova Glavnog projekta, korona epidemija, ali i kašnjenje završetka odvojenog ugovora o trajnom napajanju električnom energijom autoputa (ovaj ugovor sprovodi Monteput).

U dijelu važnih pitanja konsultant preporučuje da se priključni put Mateševo (od petlje Mateševo do puta Mateševo Kolašin) od 1,4 kilometara izgradi što prije, kako bi mogao da se obavlja budući saobraćaj sa autoputa i kako bi se postojeći put preko mosta preko rijeke Drcke i do naselja Mateševo oslobodio budućeg saobraćaja sa autoputa.

Kao važno pitanje konsultant navodi i nadogradnju puta Mateševo Kolašin, te konstatuje da su izvedena određena ispitivanja, ali da nije poznato kada će stvarno biti izvedeni predmetni radovi.

Prioritetna dionica autoputa finansira se iz dolarski uzetog kredita kineske Exim banke, čiji je trošak do kraja januara ove godine već dostigao cifru od 109,5 miliona eura, a da su do sada plaćene samo dvije glavnice, a dionica autoputa još nije završena.

Akcija za socijalnu pravdu

Ines Mrdović