Nema kraja gramzivosti poslanika da pune sebi džepove

Ko nas ugasi, Crnu Goru gasi
29 Decembra, 2021
Slom sjevera, Podgorica vuče polovinu zaposlenih u zemlji
3 Januara, 2022

Nema kraja gramzivosti poslanika da pune sebi džepove

Uprkos tome što je došlo do usvajanja programa „Evropa sad“, kojim se minimalna zarada u zemlji povećava sa 250 eura na 450 eura, crnogorski poslanici su prije par dana pokazali da nema kraja njihovoj gramzivosti, kada treba da pune sopstvene džepove, što je samo još jedan od pokazatelja da je ideja socijalne pravde u ovoj zemlji odavno pregažena.

Iako su im “usta puna” navodne brige o građanima, posebno o socijalno ugroženim i penzionerima, među kojima su hiljade na “ivici noža” za golim preživljavanjem, poslanici vlasti i opozicije su bili jedinstveni u stavu da ne podrže zakonske izmjene, koje po programu „Evropa sad“ predviđaju manji rast najvećih zarada u javnoj upravi, a kroz umanjenje obračunskog koeficijenta.

Tako su i poslanici vlasti i poslanici opozicije omogućili prosječno uvećanje najvećih zarada za najmanje 200 eura na mjesečnom nivou, na ionako velike zarade, koje se kreću i do dvije hiljade eura, ili i više. Samo to uvećanje je za oko 50-tak eura više od minimalne penzije u zemlji, koja iznosi 147 eura i prima je preko 16 hiljada pripadnika najstarije populacije.

Poslovi sa najvećim odgovornostima treba da budu i najplaćeniji, ali je besprizorno i poražavajuće da se u osiromašenoj, poharanoj i obespravljenoj zemlji stvara dodatni društveni jaz u odnosu na socijalno najugroženije građane i sramno je podržati da oni, koji imaju najviše, nastave da dobijaju još i više, a pri tome u potpunosti zanemariti one koji godinama nemaju ni minimalno.

Treba napomenuti da narodni predstavnici, koji te poslove ne obavljaju čak ni kao profesionalci, imaju čitav niz pratećih beneficija, poput plaćenih telefonskih računa, troškova putovanja, naknada za rad u radnim tijelima…a nakon prestanka funkcije godinu dana primaju prosječnu platu, koju su imali, odnosno na teretu su svih poreskih obveznika u tom periodu.

Program „Evropa sad“ probudio je nade zaposlenih (naročito onih koje poslodavci godinama zakidaju za poreze i doprinose i dio zarade im isplaćuju „na ruke“) da će nepravde početi da se ispravljaju, ali potez crnogorskih poslanika, koji su po ko zna koji put sopstveni interes stavili na prvo mjesto, pokazuje da se nastavilo tamo gdje je stala Demokratska partija socijalista.

Ipak, neki procesi su pokrenuti sa mrtve tačke i Akcija za socijalnu pravdu se nada da će ova 2022. godina iznjedriti nove društvene subjekte i da će se pojačati napori svih građana da se bore za socijalno pravedno društvo.

Akcija za socijalnu pravdu

Ines Mrdović