Biznis mHE napunio milionima privatne firme
7 Aprila, 2024
Krivična prijava zbog koncesije u Nikšiću
26 Aprila, 2024

Vladin partner debelo u minusu

Kompanija „Brskovo Mine“, sa kojom je crnogorska Vlada najavila pregovore za sporazumni raskid ugovora o koncesiji za eksploataciju rude olova i cinka u Mojkovcu, do kraja prošle godine ima 25 miliona eura nagomilanih gubitaka.

Predstavnici te kompanije nedavno su saopštili da su investirali više od 30 miliona u rudarski projekat u Mojkovcu, ali struktura toga što je investirano nije poznata. Ono što jeste kristalno poznato je da je ugovor o koncesiji zaključen decembra 2010. godine, a da punih 13 godina projekat nije ni počeo, već su kontinuirano potpisivani aneksi za njegovo produženje.

Minimum odgovornosti prema građanima zahtijevao bi da vlada i resorni ministar (Saša Mujović) saopšte pod kojim se uslovima pregovara o raskidu već isteklog ugovora i šta su zahtjevi stranog vlasnika, tj da li građani opet mogu pretrpjeti štetu kroz plaćanja neznanim investitorima, od kojih su početni dovedeni još za vrijeme Demokratske partije socijalista (DPS).

Firma „Brskovo Mine“ se ranije nazivala „North Mining“, a Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je nedavno objavila da je prije više od deceniju, kada je od DPS vlade dobila koncesiju za kopanje rude u Mojkovcu, njen krajnji vlasnik u Australiji bila firma sa poslovnim gubicima, sa rudarskim poslovima vezanim i za afričko tržište, a u njoj je godinama jedan od ključnih igrača bio čovjek porijeklom sa ovih prostora, odnosno iz Bosne i Hercegovine.

Vlasništvo iz Australije je 2016. prebačeno u Britaniju, gdje je opet figurirao taj regionalni igrač, da bi maja 2018. iz Britanije vlasništvo bilo prenijeto na švajcarsku kompaniju. Iako je u tom času novčani kapital “North Mining” bio preko 2,8 miliona, ugovor o prenosu udjela između britanske “Montenegro Zinc Limited” i švajcarske „Fusion Fund“ je zaključen bez naknade.

„Fusion Fund“ (sa akcijskim kapitalom od 1,2 miliona funti, gdje se kao predsjednik i članovi pojavljuju opet jedan Australijanac, koji je tada živio u Švajcarskoj, i dva njemačka državljanina) kasnije mijenja naziv u „Tara Resources“, a „North Mining“ u „Brskovo Mine“.

Tog istog maja 2018. majka kompanija iz Švajcarske odobrava crnogorskoj kćerki kompaniji pozajmicu od pola miliona eura, a do septembra 2021. godine kroz više aneksa uvećava zajam na 20 miliona eura. Samo dva mjeseca ranije, odnosno jula 2021. je tadašnji ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić zaključio aneks ugovora o koncesiji sa „Brskovo Mine“, koji im je praktično bio „vjetar u leđa“ da mogu nastaviti kontroverzni projekat otvaranja rudnika.

Godinu i po kasnije, odnosno krajem 2022. godine tu pozajmicu ka majci kompaniji „Brskovo Mine“ pretvara u nenovčani dio svog osnivačkog kapitala. Pozajmice od 20 miliona su prikazane u periodu od maja 2018. godine do oktobra 2022. godine, kroz 100 pojedinačnih uplata.

U međuvremenu je istekao i najnoviji aneks koncesionog ugovora, dio javnosti oštro protestuje zbog rudarskog projekta, a vlada Milojka Spajića, u starom dobrom maniru svih prethodnih vlada, krije od javnosti šta se to pregovara sa stranim vlasnicima i da li će opet građani biti ti koji će na kraju „izvući deblji kraj“. Sve to zajedno sa ministrom energetike Mujovićem, za kojeg se sve više stiče utisak da je u postupcima vjerna kopija nekadašnjih DPS ministara.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Fotografija preuzeta sa Portala Vijesti