Cijena od 54 miliona za TE ne smije se uvećati ni centa

Spajić i partije da zaštite ranjive, napraviti otklon od nehumanog zakona
3 Oktobra, 2021
Racionalna lokalna uprava i veća transparentnost i odgovornost u potrošnji na lokalnom nivou
7 Oktobra, 2021

Cijena od 54 miliona za TE ne smije se uvećati ni centa

Ugovorena cijena od 54 miliona eura za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) u Pljevljima je fiksna i svako njeno uvećanje značilo bi kršenje osnovnog ugovora, što Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) daje pravo na raskid tog ugovornog aranžmana.

Posao je ugovoren po principu projektuj i izgradi, odnosno po sistemu ključ u ruke, što znači da ugovorena cijena obuhvata vrijednost svih nepredviđenih radova i svih viškova radova, a isključuje uticaj manjkova radova na ugovorenu cijenu. Jedinična i ukupna cijena, način plaćanja i ostali uslovi iz prihvaćene ponude nijesu podložni promjeni.

Sve ovo se decidno navodi u zaključenom ugovoru za ekološku rekonstrukciju TE, čiji su potpisnici EPCG i Konzorcijum, kojeg čine kineski DEC International i domaće kompanije „Bemax“, „BB Solar“ i „Permonte“, te je nejasno zašto se iz EPCG prihvataju pregovori za uvećanje cijene osnovnog ugovora za najmanje 15 miliona eura, a vjerovatnije i više.

Ovo posebno i zato što se u ugovoru dodatno precizira: „Ugovorna cijena je fiksna cijena i predstavlja maksimalni iznos cijene za sve ugovorene poslove na osnovu ovog ugovora.“

U ovakvom poslovnom aranžmanu cijena predstavlja bitan ugovorni element, a zaključenim ugovorom je predviđeno da se može raskinuti sporazumno ili po zahtjevu jedne od ugovornih strana, ako su nastupili bitni razlozi za raskid ugovora.

Dakle, zato što Konzorcijum traži više novca od ugovorenog za rekonstrukciju TE, zato što posao nije počeo ni godinu i četiri mjeseca od zaključenja ugovora, i zato što se očekuje pooštravanje evropskih standarda za rad starih postrojenja TE, menadžment EPCG ima više nego dovoljno osnova da pokrene proceduru sporazumnog raskida ili da zatraži raskid ovog ugovora.

Istovremeno, potpuno su neobrazložene tvrdnje da bi raskid ugovora sa Konzorcijumom, predvođenim kineskom kompanijom, doveo do automatskog gašenja TE u Pljevljima, koja već gotovo godinu radi nezakonito, a nakon što je potrošila dozvoljenih 20000 radnih sati.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) već duže ukazuje da bi TE, nakon eventualne rekonstrukcije, mogla raditi još samo nekoliko godina, jer se tek očekuje dodatno pooštravanje evropskih standarda za zagađenja vazduha i krajnje je upitno da li bi ih rekonstrukcijom TE zadovoljila.

Tako bi se moglo desiti da desetine miliona eura praktično budu „prosute” u rekonstrukciju, a da EPCG istovremeno plaća i ogromne naknade zbog zagađenja vazduha.

Zbog činjenice da TE obezbjeđuje najmanje trećinu struje u zemlji, Vlada i EPCG moraju najhitnije naći prelazna rješenja. Istovremeno, građanima Pljevalja, koji je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, moraju se ponuditi pravedna rješenja za budući razvoj grada.

ASP će uskoro, a u okviru projekta koji podržava norverška Minor fondacija za velike izazove, donosiocima političkih odluka dostaviti preporuke za takozvanu pravednu tranziciju Pljevalja.

Ines Mrdović
Pravni savjetnik pri NVO Akcija za socijalnu pravdu