Šest miliona trošak autoputa za godinu i po
27 Jula, 2023
Vrhovni sud spalio sudska dokumenta
16 Augusta, 2023

DRI u hotelu, a trgovali im luksuz

Punih osam mjeseci od kako je za potrebe Državne revizorske institucije (DRI) u Kapital centru u Podgorici trgovala luksuzni prostor za 6,3 miliona eura, manjinska vlada u isto vrijeme plaća i zakup za smještaj vrhovne revizorske institucije u hotelu Premier, koji je na mjesečnom nivou dogovaran za preko 15 hiljada eura, odnosno preko 183 hiljade za godinu.

Prema informacijama Akcije za socijalnu pravdu (ASP), osoblje DRI je i početkom ovog mjeseca bilo smješteno u hotelu, koji se nalazi kod poznatog trga Vektra u Glavnom gradu, a u njemu su prije nekoliko godina bila smještena i pojedina Vladina ministarstva, u periodu kada je rađena adaptacija zgrade u kvartu Vektra, u kojoj je dio Vladinih resora.

Podaci u posjedu ASP-a pokazuju da su još 28. juna prošle godine predstavnici DRI, zajedno sa direktorom Uprave za katastar i državnu imovinu, obišli prostorije koje posjeduje hotel Premier u Bulevaru Džordža Vašingtona, zajedno sa vlasnikom i predstavnikom poslovnog prostora.

Kako se navodi u podacima u posjedu ASP-a, tada je istaknuto da bi se za potrebe zakupa obezbijedio prostor oko 1,5 hiljada kvadrata, koji je smješten na pet spratova, od čega četiri sprata po 256 kvadrata (prvi, četvrti, šesti i sedmi) i osmi sprat od 407 kvadrata, a po cijeni od 6,7 eura po kvadratu, bez uračunatog PDV-a, pri čemu se moglo smjestiti do 70 zaposlenih.

Međutim, par mjeseci kasnije, a prema zvaničnim javnim podacima, dogovarana je veća cijena i to po 8 eura po kvadratu bez uračunatog PDV-a, a za 1.579 kvadrata, pa je godišnji trošak preko 183 hiljade eura za smještaj osoblja DRI.

Tokom ljeta prošle godine rukovodstvo DRI se više puta obraćalo tadašnjoj manjinskoj vladi, tražeći da se riješi smještajni problem te institucije, koji je naročito bio pogoršan nakon požara, koji se prethodno dogodio u prostorijama, koje su godinama koristili.

Predstavnici vlade su im obećavali da će obezbijediti kupovinu prostora, za šta je novac trebalo obezbijediti rebalansom budžeta, a koji je usvojen u septembru prošle godine, nedugo pošto je manjinskoj vladi izglasano nepovjerenje u parlamentu i od tada je bez političkog legitimiteta.

Ipak, to je nije spriječilo da djeluje kao da je maltene u punom mandatu, pa je epilog bio kupovina luksuznog prostora u Kapital centru u novembru prošle godine kroz stečajni postupak za čak 6,3 miliona. Istog mjeseca dogovaran je i zakup za smještaj DRI u podgoričkom hotelu.

ASP je ranije objavila da je stečajni upravnik Atlas banke manjinskoj vladi u novembru prošle godine poslovno garažni prostor u luksuznom Kapital centru prodao za oko 440 hiljada eura skuplje, nego što je kroz ranije stečajne pozive isti prostor nudio na prodaju.

Poslovno garažni prostor je trgovan za cijenu od 6.387.566 eura i radi se o 2.725 kvadrata poslovnog prostora u Kapital centru i 50 garažnih mjesta. Od 2020. godine, pa do marta 2022. godine, stečajni upravnik Atlas banke je više puta oglašavao prodaju istog poslovnog i garažnog prostora za ukupnu cijenu od 5.951.892 eura.

Taj posao je završen u ekspresnom roku za manje od mjesec, a manjinska vlada se pojavila kao jedini zainteresovani kupac prostora, koji je bezuspješno istican na prodaju punih dvije i po godine.

Nije poznato do kada će DRI biti smještena u hotelu, za koji se ugovara zakup, kao ni kakva je sudbina poslovnog prostora u Kapital centru.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Izvor fotografije: Mediabiro