Šest miliona trošak autoputa za godinu i po

CBCG uništila finansijske firmi do 2011
17 Jula, 2023
DRI u hotelu, a trgovali im luksuz
11 Augusta, 2023

Šest miliona trošak autoputa za godinu i po

Trošak održavanja dionice autoputa Smokovac Mateševo za godinu i po iznosio je oko šest miliona eura, dok su investicije bile dodatnih 7,6 miliona eura, pokazuju podaci u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP) dobijeni od Monteputa, koji upravlja tom dionicom.

Troškovi materijala i usluga, struje, goriva, osiguranja opreme i registracije vozila, kao i ostali troškovi, a kada se uračuna i porez na dodatu vrijednost, su od početka prošle godine, pa do sredine ove godine, bili bezmalo 2,2 miliona eura.

U isto vrijeme, kamate su preko 170 hiljada, trošak amortizacije je više od 570 hiljada, trošak platnog prometa 40-tak hiljada, dok je za zarade izdvojeno oko 3,1 miliona eura, ali ASP nema preciznu informaciju da li je taj iznos zarada u bruto ili neto iznosu.

Investiciono ulaganje realizovano je lani i iznosi preko 7,6 miliona, dok su za godinu i po prikazani ostvareni prihodi od oko 7 miliona (bez poreza na dodatu vrijednost, a koji je prihod državne kase).

ASP je od Monteputa tražila Finalni izvještaj Upravljača projektom o izgradnji dionice autoputa, ali ni godinu od početka njenog rada on nije podnijet. Upravljač je nadzorni organ nad radovima, koje je izvodila kao glavni izvođač China Road and Bridge Corporation, odnosno to je francusko italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A.

Iz Monteputa su naveli da treba da se završe nezavršeni radovi koji ne utiču na funkcionalnost autoputa i radovi na otklanjanju nedostataka uočenih u toku upotrebe, tj probnog rada.

„Izvođenje ovih radova je obaveza Izvođača radova –China Road and Bridge Corporation, u skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa Bar Boljare, dionioca Smokovac Uvač Mateševo“, ukazali su iz državne kompanije.

ASP je takođe tražila i finalnu fakturu za plaćanja, koju je dostavila kineska kompanija, ali iz Monteputa objašnjavaju da se još nijesu stekli uslovi za njeno izdavanje, a sve do završetka preostalih nezavršenih radova.

Na sajtu Ministarstva kapitalnih investicija, a od dolaska ministra Ervina Ibrahimovića maja prošle godine, nije postavljena niti jedna nova faktura, niti bilo koji drugi dokument, a koji je u vezi sa projektom prioritetne dionice autoputa.

Dionica je počela rad prošlog ljeta, samo građevinski radovi su koštali preko 900 miliona eura, ali je stvarni trošak investicije, sa nizom povezanih troškova (kreditni troškovi, poreska, carinska i koncesiona oslobađanja, plaćanja nadzornih i ostalih tijela, eksproprijacija) oko 1,3 milijardi.

Akcija za socijalnu pravdu