“Džeparac” službenicima 18 eura, za život socijali 1 euro

Spriječiti trošenje miliona u mraku
17 Decembra, 2022
I tuđa njega mamac za glasače
3 Januara, 2023

“Džeparac” službenicima 18 eura, za život socijali 1 euro

U prošlom mjesecu je za dnevnice zaposlenima u javnoj upravi za službena putovanja u zemlji i inostranstvu isplaćeno preko 200 hiljada eura, što je za oko 59 hiljada više nego što je za isti mjesec obračunato primanja ugroženim porodicama u Glavnom gradu Podgorica, pa je to samo jedan od pokazatelja sveopšteg rasipništva i koliko je Crna Gora zapravo zemlja duboke socijalne nepravde.

To su za Dan saopštili iz Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP), napominjući da je zaposlenima u javnoj administraciji omogućeno da imaju dnevnice, kada su na službenom putu u zemlji ili inostranstvu, pri čemu su im dodatno plaćeni i prevoz, smještaj ili troškovi reprezentacije, kada borave van svog radnog mjesta.

U ASP-u navode da je dnevnica u zemlji 18 eura, dok je za službeni put van zemlje ona veća i zavisi od udaljenosti inostrane destinacije, tj što je odredište udaljenije to je i dnevnica veća. Kako dodaju, iako su obezbijeđeni svi troškovi na službenom putu, proizilazi da im dnevnice bukvalno budu poklonjene i daju im se da „im se nađe“, što je službenicima dodatni prihod na zarade.

Kako ukazuju, samo u novembru je za dnevnice za službena putovanja u zemlji isplaćeno nepunih 76 hiljada eura, dok je ceh za dnevnice za putovanja van Crne Gore iznosio preko 124 hiljade eura.

Istovremeno, javne evidencije pokazuju da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja za materijalno obezbjeđenje porodice u Glavnom gradu za novembar obračunalo 1.266 pojedinačnih rješenja, a ukupan iznos je oko 141 hiljada. Ove isplate su prosječno od 75 eura, koliko ostvaruje pojedinac bez sredstava za život, do oko 145 eura, koliko ostvaruje porodica sa pet članova domaćinstva.

Drugim riječima, država Crna Gora službeniku daje dnevnicu minimum 18 eura praktično kao džeparac, dok istovremeno za život članovima ugroženih porodica dnevno daje od jednog eura (petočlana porodica) do dva i po, koliko ostaje pojedincu, koji ostvaruje ovo pravo.

U ASP-u naglašavaju da ovaj pokazatelj, koji je jedan od brojnih, navodi na zaključak da izostaje elementarna briga prema socijalno najugroženijima, kojima se godinama ne obezbjeđuje ni minimum sredstava za život, dok se istovremeno na nivou državne administracije bahato rasipaju milioni i milioni eura novca poreskih obveznika.

Kako dodaju, novca ima, ali je pitanje gdje se on usmjerava i zašto oni koji zavise od državne pomoći dobijaju sitniš, koji im ne obezbjeđuje ni minimum egzistencije za život dostojan čovjeka.

Podsjećaju da je iz Unicefa nedavno naznačeno da jedan krug siromaštva, obično generacijski rađa i naredni, ili i naredne krugove siromaštva. „Ako je suditi po dugodišnjem neprimjerenom i, reklo bi se, besudnom odnosu Države prema socijalno najugroženijim, to će još dugo biti crnogorska realnost“, ocjenjuju iz ASP-a za Dan.

Zaključuju da su u skupštinskoj proceduri trenutno izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, ali da niko od poslanika nije predložio podizanje novčanog praga za socijalnu pomoć koju dobijaju materijalno ugrožene porodice.

Milan Sekulović

Napomena: Članak je objavljen u novini “Dan” dana 22. decembra 2022. godine; link: https://www.dan.co.me/vijesti/drustvo/zaposleni-u-javnoj-upravi-za-samo-jedan-mjesec-za-dnevnice-potrosili-200-000-eura-5152599