Samo za tri firme 93,5 miliona
21 Januara, 2024
Na sjeveru značajno manje predloga za pritvore
26 Januara, 2024

I sloboda, i tv nastupi

Osnovni sud u Kolašinu optuženoj Vesni Medenici, nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda, nije dozvolio televizijska učešća, dok se od teških optužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) brani sa slobode, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

„Nijesmo donosili nikakvu odluku, jer isto nije u našoj nadležnosti, već u nadležnosti Višeg suda u Podgorici, pred kojim se i vodi krivični postupak protiv imenovane“, navodi se u odgovoru predsjednice Osnovnog suda u Kolašinu Mirjane Čepić, na zahtjev Akcije za socijalnu pravdu (ASP) da joj se dostavi odluka sa obrazloženjem o odobravanju televizijskog učešća.

Stoga je ASP danas od podgoričkog Višeg suda, na čijem je čelu Boris Savić, zatražila odluku sa obrazloženjem, a u okviru analiziranja da li je sud time Medenici omogućio privilegovani položaj u odnosu na druga optužena lica, koja se takođe brane sa slobode.

Medenici se optužnicom SDT-a na teret stavljaju krivična djela za pripadništvo u stvaranju kriminalne organizacije, za šta je zaprijećena kazna do osam godina zatvora, tri djela protivzakonitog uticaja, gdje je zaprijećena kazna takođe do osam godina zatvora, kao i zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja sa zaprijećenim zatvorom do pet godina.

Tokom prvog saslušanja u istrazi Medenica je izjavila da je „ona svjedok mnogih prljavih biografija, da možda ona puno zna, da su mnoge mjere tajnog nadzora bile kod nje”, a nakon puštanja na slobodu televizijska pojavljivanja je iskoristila za slanje istih poruka svojim dojučerašnjim kolegama.

Medenica je u pritvoru provela nešto više od pola godine, kada je sudskom odlukom puštena da se brani sa slobode. Tada je objašnjeno da više nije postojala opasnost od njenog bjekstva, čime je prestao pritvorski osnov koji joj je bio određen. ASP je ranije ukazala da je u pritvoru provela jednako ili manje vrijeme od pojedinih optuženih za lakša krivična djela.

Dok se brani sa slobode, Medinica je pod drugim mjerama nadzora.

Analiza dijela rješenja o određivanjima pritvora, sa fokusom na nekoliko osnovnih sudova u zemlji, dio je projekta kojeg ASP realizuje uz finansijsku podršku Građanske alijanse.

Akcija za socijalnu pravdu