Na sjeveru značajno manje predloga za pritvore

I sloboda, i tv nastupi
24 Januara, 2024
Kada država ne štiti temelje
28 Januara, 2024

Na sjeveru značajno manje predloga za pritvore

Dva viša državna tužilaštva su u prvih devet mjeseci prošle godine podnijela 87 predloga za određivanje pritvora, a 82 predloga za njegovim produženjem, nije bilo žalbi na pritvorske odluke, a tri puta je predloženo njegovo ukidanje.

U isto vrijeme dva viša tužilaštva podnijela su ukupno 154 naredbe za pokretanje istrage, a protiv 184 lica, pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP), prikupljeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a u okviru projekta o pritvorima, kojeg sprovodi uz finansijsku podršku Građanske alijanse.

Kada je riječ o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), ono je za podatke o podnijetim predlozima za određivanjem i produžavanjem pritvora, broju žalbi i predlozima za ukidanje pritvora, odbilo da ih dostavi.

Kako je navedeno iz SDT-a, oni ne vode evidencije o traženim podacima, pa bi u konkretnom bila potrebna detaljna analiza svih predmeta u radu SDT-a, a „to bi značilo sačinjavanje nove informacije“, pa je zahtjev odbijen. Sačinjavanje informacija je jedno od prilično loših rješenja postojećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje organima u posjedu informacija praktično omogućava da odbijaju zahtjeve za dostavom podataka.

U pogledu broja naredbi za istrage, SDT se poziva na javne godišnje i polugodišnje izvještaje o njegovom radu, ali se ne objašnjava kako šestomjesečni izvještaj može pokriti podatke za devet mjeseci, a za koji vremenski period su oni i traženi.

Podgoričko osnovno tužilaštvo podnijelo je za devet mjeseci prošle godine 58 naredbi za istrage, 154 predloga za određivanjem pritvora, devet predloga za produženjem pritvora, nijesu podnosili žalbe, a četiri puta su predložili ukidanje pritvora.

U isto vrijeme, dva osnovna tužilaštva na sjeveru zemlje podnijela su zanemarljiv broj pritvorskih predloga, pa je tako pljevaljsko osnovno tužilaštvo podnijelo jedan predlog za određivanjem pritvora i nijedan za produžavanjem, a rožajsko tužilaštvo je za devet mjeseci prošle godine podnijelo četiri predloga za određivanjem i četiri za produžavanjem pritvora.

Beransko tužilaštvo je 22 puta predložilo određivanje pritvora, a deset puta njegovo produženje, dok je kolašinsko tužilaštvo deset puta predložilo određivanje pritvora, a dva puta produženje.

Kada je riječ o osnovnom tužilaštvu Nikšića ono je podnijelo 29 predloga za određivanjem pritvora, a 20 predloga za produženjem, dok nijednom nije predložilo njegovo ukidanje.

Dio tužilaštava nije ASP-u dostavio tražene podatke.

Akcija za socijalnu pravdu