ASK ispituje funkcionerske naknade za sudije
31 Oktobra, 2021
Ogromni propusti u izgradnji tunela na dionici autoputa – pukotine, voda, loš beton
7 Novembra, 2021

Inspekcija da provjeri tender za TE

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) zatražila je ove sedmice inspekcijsku kontrolu tendera za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) u Pljevljima, dok je novoformiranoj kompaniji „Montenegro Works“ upućena inicijativa da zaštiti potrošače od monopolske cijene uglja, koji se koristi za rad postojeće TE.

Ugovor o ekološkoj rekonstrukciji, vrijedan 54 miliona eura, je već godinu i po „mrtvo slovo na papiru“, a u međuvremenu izabrani izvođač radova traži zaključenje aneksa ugovora i dodatnih 15 miliona. Ugovor je zaključen po tenderu pokrenutom po ranije važećem Zakonu o javnim nabavkama i zaključenje aneksa značilo bi kršenje zakona i ulazak u zonu krivične odgovornosti.

ASP je inicijativu uputila Upravi za inspekcije i inspektoru za javne nabavke, sa navođenjem svih pravno relevantnih, ali ujedno i kontroverznih okolnosti, koje prate ovaj posao.

U međuvremenu se očekuje da Evropska Unija pooštri pravila koje moraju zadovoljiti TE sagrađene po starim tehnologijama, pa je dovedena u pitanje opravdanost ulaganja u ekološku rekonstrukciju TE u Pljevljima, odnosno već duže se ukazuje da bi realizacija investicije bila uzaludan trošak za državnu Elektroprivredu Crne Gore (EPCG).

Istovremeno, ASP je novoformiranoj kompaniji „Montenegro Works“, koja treba da sprovodi kontrolu svih državnih kompanija, uputila inicijativu da se što hitnije redefiniše cijena uglja za rad TE u Pljevljima između EPCG i Rudnik uglja Pljevlja, a u cilju zaštite potrošača.

Ovu inicijativu je ASP ranije uputila kabinetu predsjednika Vlade Zdravku Krivokapiću, koji je proslijedio na postupanje Ministarstvu kapitalnih investicija. Međutim, to Ministarstvo je nedavno ASP-u dostavilo odgovor da nijesu nadležni, iako nesporno sektor energetike i nadzor nad energetskim kompanijama potpada pod taj resor.

Imajući u vidu ovu nevjerovatnu okolnost da Vladin resor odbija da se uključi u ovo pitanje, koje je veoma bitno za sve potrošače u zemlji, ASP je odlučila da istu inicijativu uputi „Montenegro Worksu“, uz očekivanje da će se uključiti u ovo pitanje i naložiti donošenje odluka u javnom interesu.

ASP je ranije objavila da je EPCG, čije poslovanje plaćaju potrošači, u protekloj deceniji izgubila najmanje 100 miliona eura, zbog ogromne i neopravdano visoke cijene uglja, koju je plaćala radi proizvodnje električne energije u TE Pljevlja. Ta cijena je bila najveća dok su u Rudniku vlasništvo imali A2A i Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika.

Napore ASP-a da ukaže na pravne i ekonomske alternative za Pljevlja, u kontekstu neophodne zelene tranzicije jednog od najzagađenijih gradova u Evropi, podržava norveška Minor fondacija za velike izazove.

NVO Akcija za socijalnu pravdu