Koliko je Đukanovića koštao dio zgrade Telekoma

Nakon pada DPS-a, reprogram kredita za Carine
14 Februara, 2023
Vlada zastala sa prodajom Budvanske rivijere
21 Marta, 2023

Koliko je Đukanovića koštao dio zgrade Telekoma

Vrijednost dva ugovora između Aca Đukanovića i firmi T-Mobile i Heta House za kupovinu poslovnih i garažnih prostora u poslovnoj zgradi u Podgorici, koja se nalazi nedaleko od Radio Televizije Crne Gore i kod popularnog Rimskog trga, iznosi 10,6 miliona eura, pokazuju podaci u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Akteri afere Telekom Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, biznismen Duško Knežević, čije izručenje Crna Gora zbog vođenja krivičnog postupka zahtijeva od Velike Britanije, bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša – neka su od imena, koja postoje u evidencijama odluka, ugovora ili zahtjeva radi uknjižbe nepokretnosti u toj poslovnoj zgradi… Firma Heta House poznata je po otkupu potraživanja, odnosno loših kredita Hypo Alpe Adria banke u Crnoj Gori.

Dokumentacija u posjedu ASP-a ukazuje da su izgradnju dijela zgrade kod Rimskog trga finansirale nekadašnje telekomunikacione kompanije, dok su bile u vlasništvu države, tj tadašnji Telekom Crne Gore i T-Mobile, kao kćerka firme Telekoma (prvo ime T-Mobile bio je Monet).

Poslovnu zgradu je gradio nekadašnji Fin Invest, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, a kasnije je promijenio naziv u Atlas Invest. Do zemljišta, vođenog ranije u katastru kao pašnjak 6 klase, Fin Invest je došao dvijehiljaditih posredstvom podgoričke firme Pob Trade.

Naime, firma Pob Trade je od nekadašnjeg Fonda zdravstva kupila zemljište na toj lokaciji, a kasnije je Glavni grad Podgorica, dok mu je na čelu bio Miomir Mugoša, prodao manji dio susjednog zemljišta Pob Trade-u i Fin Investu radi dokompletiranja parcele.

Prema katastarskim evidencijama, Fin Investu su još 2002. izdate dvije potvrde da je zemljišne naknade i prenos platio ukupno 320 hiljada eura, pa ukoliko nije bilo drugih plaćanja, proizilazi da je za toliko Kneževićev Fin Invest došao do vlasništva na vrijednoj lokaciji.

Decembra 2002. godine sa Telekomom Crne Gore, koji je tada bio u većinski državnom vlasništvu, Fin Invest je potpisao ugovor o kupoprodaji poslovnih prostorija, koje su tek trebale da bude sagrađene. U ime Telekoma potpis na ovaj ugovor je stavio Oleg Obradović.

Ugovor se ticao kupovine poslovnih prostora korisne površine od nepunih 4,9 hiljada kvadrata. Ukupna cijena je bila preko 5,4 miliona eura, odnosno 1,1 hiljada po neto kvadratu (bez poreza). Prva tranša od 1,5 miliona trebalo je da bude plaćena sedam dana od potpisivanja ugovora, ostale shodno dinamici izvođenja radova, a zadnja od 1,35 miliona po konačnom obračunu radova.

Par mjeseci kasnije, tj aprila 2003. godine Fin Invest je sa Monetom, kao kćerkom firmom državnog Telekoma Crne Gore, potpisao odvojeni kupoprodajni ugovor, za cijenu od 1,1 hiljada po neto kvadratu, a odnosio se na korisnu površinu od nepunih tri hiljade kvadrata, koji treba da budu sagrađeni u budućoj poslovnoj zgradi. Cijena tog ugovora je preko 3,3 miliona, prvu tranšu od 600 hiljada trebalo je platiti sedam dana od potpisivanja ugovora, a ostale tokom 2003. godine.

Zahtjev za uknjižbu u katastar tih nepokretnosti podnijet je od Crnogorskog Telekoma oktobra 2006. godine, kada je ta kompanija već bila u većinskom vlasništvu mađarskog kupca. U istom mjesecu je zahtjev za uknjižbu podnio i T-Mobile, što je bilo novo ime Moneta, a zahtjev je potpisao tadašnji vršilac dužnosti direktora T-Mobile Miodrag Ivanović.

Prema podacima ASP-a, Fin Invest je krajem 2005. godine zaključio odvojeni ugovor sa Hypo Alpe Adria Consultants iz Herceg Novog (kasnije promijenila naziv u Hypo House) o kupoprodaji poslovnih prostora u istoj zgradi, od preko 3,8 hiljada kvadrata korisne površine, a u dijelu objekta, koji se u tom času nalazio u grubim građevinskim radovima. Ukupna cijena, koja je uključivala PDV, iznosi 6,7 miliona, a trebalo je platiti u roku od deset dana od potpisivanja ugovora.

Informacije u posjedu ASP-a ukazuju da je Aco Đukanović u avgustu 2007. godine sa T-Mobile zaključio ugovor o kupovini njenih poslovnih prostora za cijenu od 7,2 miliona, da bi početkom 2008. nepokretnosti bile uknjižene na njega, a na osnovu potvrde da je platio kupoprodajnu cijenu. ASP nema podatke o finansijskim transakcijama ovog posla, za koji nije poznat izvor finansiranja.

Deceniju kasnije Aco Đukanović je od Heta House kupio drugi dio zgrade za nešto preko 3,3 miliona eura, što se čini neuobičajeno nižom cijenom za vrijednost te lokacije, odnosno podaci ukazuju da je kvadrat prodat za oko 800 eura. Prema raspoloživim informacijama, te 2017. godine cijene nekretnina u Podgorici jesu bile nešto niže, ali se kvadrat stambenog prostora nije mogao pronaći ispod prosječne cijene od 900 eura, dok su poslovni prostori uvijek bili dosta skuplji.

Uknjižba na Aca Đukanovića nad ovim, drugim dijelom zgrade izvršena je januara 2017. godine na osnovu potvrde da je plaćena kupoprodajna cijena. ASP nije ni u ovom slučaju u posjedu finansijskih transakcija za ugovorni aranžman.

Pretraga katastarskih evidencija u februaru ove godine pokazuje da u ta dva dijela zgrade Aco Đukanović i dalje ima vlasništvo.

Napomena: Tekst je objavljen na Portalu RTCG na linku: https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/400291/asp-zgrada-telekoma-za-106-miliona-u-rukama-djukanovica.html

Izvor fotografije: Portal RTCG