Vlada zastala sa prodajom Budvanske rivijere

Koliko je Đukanovića koštao dio zgrade Telekoma
15 Februara, 2023
Luksuz za DRI od 6,4 miliona
17 Aprila, 2023

Vlada zastala sa prodajom Budvanske rivijere

Iako je manjinsko-tehnička vlada Planom privatizacije za ovu godinu predvidjela prodaju državnih akcija u Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, a što su mnogi u javnosti dočekali sa neodobravanjem i ocijenili kao pogrešan potez, u njenom ključnom privatizacionom organu navode da još nema pripremljenog informativnog memoranduma za potencijalne investitore, ali ni biznis plana.

U odgovoru Akciji za socijalnu pravdu da joj dostave informativni memorandum za prodaju akcija u državnom vlasništvu za Budvansku rivijeru, izvještaj o procjeni njene imovine i biznis plan pripremljen za privatizaciju ove hotelske grupacije, iz Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte naveli su da ih ne posjeduju, jer „navedena dokumenta nijesu rađena“.

Iako se već mjesecima nalazi u tehničkom mandatu, nakon što joj je izglasano nepovjerenje i time je ostala bez političkog legitimiteta, manjinska vlada je usvojila Plan privatizacije za ovu godinu, u koji je uvrstila prodaju državnih akcija u ovoj budvanskoj kompaniji, koja u Budvi i Petrovcu maltene na samoj obali mora posjeduje izuzetno vrijedno zemljište.

Zaposleni u Budvanskoj rivijeri se protive privatizaciji, ukazujući da njihova kompanija može rentabilno da posluje i ostvaruje profit, kao i da je pokretačka snaga crnogorskog turizma. Dobar dio stručne i zainteresovane javnosti takođe oštro kritikuje namjeru o prodaji ove kompanije, naglašavajući da se radi o strateškom turističkom resursu u zemlji.

Informativni memorandum je jedan od polaznih dokumenata za privatizacioni proces, koji potencijalnim investitorima služi za informisanje o samoj kompaniji, odnosno u neku ruku je njena lična karta. Pri tome je veoma bitno da dokument sadržati potpune i ažurirane podatke o samoj kompaniji, prihodima, obavezama, imovini, zaposlenima, sporovima…

Stvarna procjena vrijednosti imovine kompanije je ekstremno značajna i ona mora biti potpuno ažurirana. Ovo tim prije što nas je vrijeme iz vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) naučilo kako je veliki broj vrijednih kompanija prodat praktično u bescjenje, jer se često nijesu radile tržišne procjene imovine, već su firme prodavane na zastarjelim, knjigovodstvenim procjenama imovine, koje su često (i višestruko) bile ispod njihove stvarne vrijednosti.

Svakako da bi bez biznis plana ulazak u prodaju bilo koje kompanije, a ne ovako strateški značajne, bio i neprihvatljiv i neozbiljan, jer bi taj dokument morao da sadrži projekcije razvoja, investicione obaveze potencijalnog kupca, naročito prema zaposlenima, odnosno morao bi da predvidi benefite za lokalnu zajednicu i crnogorsku državu generalno od eventualne privatizacije ove kompanije.

Hotelska grupa Budvanska rivijera je devedesetih gazdovala sa 18 hotela, ali je tokom DPS vladavine većina hotela prodata, pa danas gazduje sa četiri hotela i jednim turističkim naseljem.

Hotelska grupa nema ni jednog hotela sa pet zvjezdica i godinama je u poslovanju na nekoj vrsti pozitivne nule, što je indikator da interes bivših vlasti nije bio da se stvori turistički gigant, koji je u državnom vlasništvu, iako postoje svi preduslovi za takvo nešto, već manje više rasprodaja vrijedne hotelske imovine.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Izvor fotografije: Hotelska grupa Budvanska rivijera