Vlada zastala sa prodajom Budvanske rivijere
21 Marta, 2023
Niz kontroverzi za prodaju Instituta u Igalu
30 Aprila, 2023

Luksuz za DRI od 6,4 miliona

Stečajni upravnik Atlas banke je manjinskoj vladi poslovno garažni prostor u luksuznom Kapital centru za potrebe Državne revizorske institucije (DRI) prodao za oko 440 hiljada eura skuplje, nego što je kroz ranije stečajne pozive isti prostor nudio na prodaju, posao je završen u ekspresnom roku za manje od mjesec, a vlada se pojavila kao jedini zainteresovani kupac tog poslovnog i garažnog prostora, koji je bezuspješno istican na prodaju punih dvije i po godine.

Novembra prošle godine za cijenu od 6.387.566 eura vlada je trgovala 2.725 kvadrata poslovnog prostora u Kapital centru i čak 50 garažnih mjesta (41 garažno mjesto po 12 kvadrata po garažnom mjestu, a devet garažnih mjesta je po 11 kvadrata). Ta cijena ne uključuje porez na promet nepokretnosti, kojeg plaća kupac, zatim trošak notarskog zapisa, kojeg je vlada preuzela na sebe, ali ni ostale povezane troškove u vezi pravnog posla, koji potencijalno mogu nastati.

Nakon što je lani u septembru izglasan rebalans budžeta, kojim je opredijeljen novac za kupovinu prostora za potrebe državnih organa, početkom oktobra DRI je pisala manjinskoj vladi da rade u neuslovnim prostorima, a već sredinom narednog mjeseca manjinska vlada je zaključcima odobrila kupovinu poslovnih i garažnih prostora u luksuznom Kapital centru u Podgorici.

U dokumentaciji u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP)” može se vidjeti da se, nakon javnog poziva stečajnog upravnika u medijima i na sajtu Atlas banke, koji je objavljen početkom novembra, vlada ekspresno uključila u postupak, na javnom nadmetanju 23. novembra je bila jedini ponuđač, a kupoprodajna cijena je plaćena prije zaključenja samog ugovora, koji je potpisan već 30. novembra.

Od 2020. godine, pa do marta 2022. godine, stečajni upravnik Atlas banke je više puta oglašavao prodaju tog poslovnog i garažnog prostora, sa njihovim pojediničnim cijenama, pa se može vidjeti da je ukupna cijena u svim pozivima bila 5.951.892 eura. Međutim, početkom novembra prošle godine stečajni upravnik objavljuje sedmi javni poziv u kojem tada nudi prodaju istog prostora, ali za jedinstvenu cijenu od 6.387.566 eura, što je za nepunih 440 hiljada eura više.

Ni u ugovoru naslovljenom kao “ugovor o prodaji imovine privrednog društva u stečaju” nije navedena pojedinačna cijena po kvadratu poslovnog prostora ili garažnih mjesta, već jedinstvena cijena. Zapisnik o primopredaji nepokretnosti potpisan je početkom februara ove godine.

U dokumentaciji u posjedu ASP-a ne postoji niti jedan papir koji ocjenjuje svrsishodnost kupovine prostora u luksuznoj zoni za potrebe državnih organa ili ekonomsku opravdanost plaćene cijene. Kupovinom kroz stečajni postupak, a na bazi zaključka vlade kao pravnog osnova, u potpunosti je izbjegnuta obavezna primjena Zakona o javnim nabavkama, koji treba da obezbijedi veću konkurentnost, a čime se utiče i na niže cijene.

Da je vlada išla na gradnju posebne zgrade, preko svoje uprave za kapitalne investicije, za cijenu od 6.387.566 eura moglo je biti sagrađeno najmanje dvije do tri hiljade više kvadrata za smještaj državnih organa, u odnosu na ono što je manjinska vlada trgovala u luksuznoj zoni, a nije poznato da li se bilo ko od nadležnih organa bavio ocjenom da li se u konkretnom slučaju radilo o štetnom poslu po javni novac, odnosno novac svih građana.

Ranija vlada Demokratske partije socijalista, je u širem centru Podgorice, još 2020. godine za devet miliona eura trgovala zgradu u takozvanoj sivoj zoni (nezavršenu) za smještaj državnih organa. Ta zgrada ni do danas nije stavljena u funkciju i nije useljena.

Akcija za socijalnu pravdu