Na “krilima” autoputa Bemax do 127 miliona

Bemax prednjači, promet četiri podizvođača 264 miliona
28 Marta, 2021
Zbog korupcije ukinuti subvencije za VE Možura
3 Aprila, 2021

Na “krilima” autoputa Bemax do 127 miliona

Podgorička kompanija „Bemax“, koja je i glavni podizvođač radova na dionici autoputa Smokovac Mateševo, na kraju prošle godine je prikazala 127,5 miliona neraspoređene dobiti.

Podgorička kompanija je 2015. godine imala neraspoređenu dobit od 37,6 miliona. Te godine je zvanično startovala gradnja dijela autoputa, ali su intenzivniji radovi počeli tek godinu kasnije.

Na kraju 2016. godine je „Bemax“ imao 54 miliona neraspoređene dobiti, godinu kasnije 74,7 miliona, dok je 2018. završio sa 88 miliona neraspoređene dobiti. Već na kraju 2019. godine je imao 99,8 miliona, a na kraju prošle je ostvario 127,5 miliona eura neraspoređene dobiti.

U istom periodu su poslovni prihodi podgoričke kompanije utrostručeni, odnosno 2015. godine su iznosili 42 miliona, a na kraju 2020. su 126 miliona eura.

Prema zvaničnim podacima, vrijednost radova „Bemaxa“ na dionici autoputa Smokovac Mateševo je oko 240 miliona, a poslovi su povjereni od glavnog izvođača – kineske kompanije China Road and Bridge Corporation. To je gotovo trećina ugovorene vrijednosti dionice.

Ni šest godina od početka „posla vijeka“, kako je autoput predstavljala bivša vlast, javnosti nijesu poznati podaci o kontrolama na izgradnji, iako će cijena samo jedne dionice preći milijardu eura i otplaćivati će je mnoge crnogorske generacije.

U proteklih pet godina „Bemax“ je Državi platio oko 9,2 miliona poreza na dobit.

Stopa poreza na dobit u Crnoj Gori je izuzetno niska i iznosi svega 9 odsto. Ona je svojevremeno smanjena sa 15 odsto i 20 odsto, koliko su iznosile progresivne stope.

Uvođenje ove povlašćene poreske stope poklapa se sa periodom kada je tadašnja Vlada Crne Gore pregovarala sa pojedinim investitorima o izgradnji turističkih resorta, a zabilježeno je da su određene poreske olakšice bile njihov direktan zahtjev.

Za sada nije poznato da li nova Vlada namjerava da nešto promijeni u ovom smislu i poveća stopu poreza na dobit, koja je značajno veća u svim razvijenim evropskim zemljama, a kako bi na taj način povećala prihode Budžeta u zemlji, koja je u protekle dvije decenije teško poharana razarajućom korupcijom, a u novije vrijeme i ekonomsko-zdravstvenom krizom.

NVO Akcija za socijalnu pravdu