Zbog korupcije ukinuti subvencije za VE Možura

Na “krilima” autoputa Bemax do 127 miliona
1 Aprila, 2021
Administracija za pet godina “pojela” 2,3 milijarde za plate
4 Aprila, 2021

Zbog korupcije ukinuti subvencije za VE Možura

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je zvaničan zahtjev predsjedniku i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću da, zbog koruptivnih radnji u projektu Vjetroelektrane (VE) Možura, iniciraju izmjene osnovnog ugovora, kako bi se vlasniku projekta ukinulo pravo na subvencije, koje plaćaju potrošači kroz račune za struju.

Vlasnik VE Možura je firma „Možura Wind Park“, a prema ugovoru o zakupu iz jula 2010. godine, crnogorski potrošači u prvih 12 godina plaćaju subvencije. Cijena megavata struje proizvedene iz VE, u periodu od 12 godina, utvrđena je na šokantnih 96 eura.

Prema podacima ASP-a, dobijenih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, potrošači su kroz račune za struju, od početka rada VE Možura (krajem 2019. godine), pa do početka ove godine, platili 6,1 miliona eura za subvencije.

ASP u zahtjevu premijeru i potpredsjedniku Vlade naglašava da, izmjenama osnovnog ugovora, takođe treba predvidjeti da se kompletan isplaćeni iznos za subvencije vrati potrošačima.

ASP je, istovremeno, uputila dopis novom poslovodstvu državne Elektroprivrede Crne Gore, sa predlogom da javno objave ugovore o kupovini električne energije od vlasnika VE Možura. Prednje posebno imajući u vidu da je prije nekoliko dana nagoviješteno da je od povlašćenih proizvođača struja kupovana skuplje, nego što je bila njena tržišna cijena.

Prema podacima ASP-a, od kraja 2019. godine, pa do početka ove godine, vlasniku VE Možure je isplaćeno ukupno oko 12,2 miliona eura za proizvedenu struju (od toga 6,1 milion subvencija).

Podsticajna cijena električne energije od 96 eura po megavatu, bila je zasnovana na uredbi i pravilniku, koji nijesu imali uporište u tadašnjem Zakonu o energetici, već je ondašnja Vlada samovoljno postupala i izašla iz svoje nadležnosti, odnosno prekršila osnovni princip ustavnosti i zakonitosti da podzakonska akta moraju proisteći iz zakona, kao akta veće pravne snage.

Investicija na Možuri je mjesecima u fokusu javnosti zbog ubistva novinarke na Malti, a nakon njenog otkrića o koruptivnim semama. Ovaj projekat je takođe pod lupom Europola, a njime se godinama bavi i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, dok ASP u zahtjevu napominje na objavu velikog broja istraživačkih serijala, ali i javno dostupnih dokumenata o spornim višemilionskim isplatama.

U zahtjevu ASP naglašava i da nulta tolerancija na korupciju ne podrazumijeva „cementiranje“ projekata bivše vlasti i nastavak njihove realizacije na teret crnogorskih potrošača, već upravo suprotno – redefinisanje svega što je bilo ugovoreno uz teška kršenja zakona i koruptivne dogovore na štetu javnog interesa, a u korist znanih i neznanih vlasnika.

Konačno, za ukazati je i da nova Vlada treba ozbiljno da se pozabavi i drugim projektom ove vrste, odnosno VE Krnovo, gdje se takođe plaća cijena struje od 96 eura po megavatu u prvih 12 godina rada, a čije je vlasništvo isto nepoznato.

U proteklih 4 godine potrošači su po osnovu struje iz VE Krnovo platili nevjerovatnih 29,7 miliona eura subvencija, a ASP će uskoro na adresu predsjednika i potpredsjednika Vlade dostaviti svoju ekspertizu i u vezi ovog projekta.

NVO Akcija za socijalnu pravdu