Namještaju se tenderi od 11 miliona?
9 Maja, 2023
Broj zaposlenih uvećan za 30 odsto
15 Maja, 2023

Najniža srazmjerna penzija tri eura

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1,054 eura, podaci su koje je Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO).

U istom mjesecu je broj korisnika srazmjernih penzija u Crnoj Gori bio 5.647 korisnika, od čega je 4.150 penzionera imalo srazmjernu penziju ispod 250 eura. Prema zvaničnim pokazateljima, minimalna penzija u zemlji je 253 eura.

Međutim, nije poznato koliko je od tih 4.150 penzionera imalo ukupno mjesečno penziono primanje ispod 250 eura, odnosno kada se saberu crnogorski dio penzije i dio penzije iz druge države, koji dobijaju.

Iz Fonda PIO javno saopštavaju da nemaju evidencije koliko je tih penzionera koji imaju stvarno mjesečno primanje ispod 250 eura, jer tvde da nemaju podatke koliko ti penzioneri imaju srazmjerni dio primanja iz drugih država.

Na taj način su oni penzioneri kojima je ukupna penzija, sa svim srazmjernim dijelovima ispod minimalne penzije, praktično diskriminisani u odnosu na ostalu populaciju najstarijeg doba, a u javnosti su česti apeli da se država pozabavi statusom ovih penzionera.

ASP je pripremila predloge za izmjene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, čija su suština da se penzionerima koji po osnovu ukupnih srazmjernih dijelova imaju penziju ispod minimalne, uveća iznos od Fonda PIO, tako da njihova penzija ne može biti ispod te minimalne penzije.

Predlozi će biti upućeni novoj vladi, a nakon što bude konstituisana nakon vanrednih parlamentarnih izbora, jer će ta vlada imati puni politički legitimitet.

Akcija za socijalnu pravdu