Nudi garancije, a državni kredit nije vratio

Najviše zamolnica za izručenja ka Srbiji
4 Decembra, 2023
Skinuti tajnost sa hedžinga
10 Decembra, 2023

Nudi garancije, a državni kredit nije vratio

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, koja se sa slobode brani zbog optužbe da je činila ozbiljna krivična djela, izjavila je tokom prvog saslušanja, aprila prošle godine, da njen sin Miloš Medenica nije vratio kredit uzet kod državnog Investiciono razvojnog fonda (IRF).

Tokom saslušanja 18. aprila 2022. godine pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), ona je kazala da se „njen sin po nepovoljnim uslovima kreditno zadužio kod IRF, tako da je njegov dug tom kreditoru dostigao iznos od 200 hiljada eura.“

„Od tog novca Miloš je otvorio restoran na Jabuci, novac potrošio, a kredit nije vratio“, dio je njenog iskaza sa prvog saslušanja, a naveden je u optužnici SDT-a u kojoj se Miloš Medenica optužuje za krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i još nekoliko krivičnih djela.

Njegovoj majci Vesni Medenici, koja se sada brani sa slobode, uz primjenu drugih mjera nadzora, a u međuvremenu su joj sudovi ove države, u postupku bez presedana, dozvolili da gostuje u televizijskim emisijama, na teret se stavlja pripadništvo kriminalnoj organizaciji, ali i krivična djela protivzakonitog uticaja i zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem.

Krediti IRF-a su najpovoljniji krediti u zemlji, a za vrijeme dok je njim upravljao kadar Demokratske partije socijalista (DPS), bili su većinom „misaona“ imenica za mnoge građane, koji nijesu bili bliski toj političkoj opciji.

Prema ranijim objavama iz 2018. godine, IRF je dao kredit od 195 hiljada eura firmi „Timi“ u vlasništvu Miloša Medenice, a on je svoja dva stana u Podgorici od 68 i 91 kvadrata dao pod hipoteku za taj kredit. Radi se o hipoteci drugog reda, a na stanovima je već bila uspostavljena hipoteka Prve banke za drugi kredit.

Pretraga katastara, pokazuje da je i danas na ta dva stana u Podgorici upisana hipoteka drugog reda zbog kredita IRF-a. Nema javnih saznanja kakva je sudbina tog duga i da li će državni fond naplatiti novac dat za kredit Milošu Medenici, a Akcija za socijalnu pravdu je pripremila set zahtjeva ka IRF u vezi ovog kredita, kako bi utvrdila da li je dat na zakonit način.

Za Miloša Medenicu je nedavno ponuđeno jemstvo od oko 780 hiljada eura da bi bio pušten da se brani sa slobode.Kao jemstvo su ponuđene nekretnine u vlasništvu Vesne Medenice i porodične nekretnine.

Taj zahtjev je odbijen, a vrijeme će pokazati da li će sud u nastavku voditi računa o srazmjeri pritvora u odnosu na težinu krivičnog djela, koje mu se stavljaju na teret, što opravdava produženje pritvora, ili će se voditi drugim okolnostima.

Njegova majka je u pritvoru bila oko sedam mjeseci. Ombudsman je prošle godine utvrdio jedan slučaj pritvora licu, koje je bilo 14 mjeseci u zatvoru zbog imovinskog krivičnog djela (krađe), a radilo se o krađi alata vrijednog 600 eura.

U jednom drugom slučaju, kojeg je analizirala ASP-a, lice je duže od Medenice bilo u pritvoru, a zbog krađe torbice, u kojoj je bio mobilni telefon vrijedan 130 eura, zatim 70 eura novca, dok je vrijednost torbice utvrđena na pet eura.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Tekst je izvorno objavljen na Portalu Rtcg na linku: https://rtcg.me/hronika/496236/medenica-nudi-780-hiljada-eura-za-slobodu-ali-drzavni-kredit-nije-vratio.html