Prihvaćeno 17 žalbi
30 Decembra, 2023
Tajna MUP-ovi papiri za Do Kvona
4 Januara, 2024

Opasnost od bjekstva zbog stana u Beogradu

Podaci iz postupka protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića pokazuju da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ukazivalo na opasnost od njegovog bjekstva, jer ima stan u Beogradu, za koji ga je supruga savjetovala da je bolje da se vodi na njeno ime.

SDT je navodilo da je okrivljeni do hapšenja često boravio van granica Crne Gore, odnosno 55 puta u poslednjih pet godina, koje činjenice ukazuju da okrivljeni ima razvijene društvene i socijalne veze van granica Crne Gore, od kojih može tražiti i dobiti pomoć u bjekstvu i skrivanju.

„A i kod okolnosti iz spisa predmeta i to potvrde Uprave policije od 09.05.2022. godine o oduzimanju telefona okrivljenog sa suprugom (vezano za uređenja stana, lokaciju stana, video snimak i fotografije stana) iz kojih proizilazi da isti posjeduje stan u Beogradu na adresi Ul.G. i da je supruga savjetovala okrivljenog da je bolje da stan bude na njeno ime“, navodilo je SDT.

U poslednjim imovinskim kartonima Blaža Jovanića Agenciji za sprječavanje korupcije nema informacija o stanu u Beogradu, a nejasno je da li su državni organi u međuvremenu tražili precizne podatke o nekretnini u glavnom gradu Srbije, koliko je plaćena, od koga. kada, da li je potvrđeno vlasništvo, ako jeste, zna li se porijeklo novca… Jovanić je sa suprugom u poslednjim kartonima prijavljivao stan od 118 kvadrata sa po polovinom vlasništva.

Krajem minule godine objavljeno je da je odbijena žalba SDT-a na ponuđeno jemstvo Jovanićeve porodice od oko 770 hiljada eura, što znači da će se on od optužbi braniti sa slobode.

Prva nekretnina, kroz ponuđeno jemstvo, na koju će biti upisana hipoteka je njegove majke, a procijenjeno je da vrijedi 115  hiljada eura. Jovanićeva majka je, shodno katastarskim podacima, 49 godište, a mediji su ranije za nju pisali da je nekadašnji prosvjetni radnik i da je penzionerka.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je, na osnovu javnih evidencija, utvrdila da Jovanićeva majka posjeduje stan u poznatom City kvartu u Podgorici od 64 kvadrata, osnov njegovog sticanja je kupovina, te se može zaključiti da je kvadrat u tom stanu procijenjen na nepunih 1,8 hiljada eura.

Ipak, u ponuđenom jemstvu se ne nalaze nekretnine u nikšićkom Viru, koje se vode na Jovanićevu majku, gdje se porodična kuća od stotinjak kvadrata i parcela od 1,2 hiljade kvadrata vode po osnovu nasleđa i diobe. Međutim, na nju se vode i dvije parcele uz porodičnu, od preko 3,5 hiljada kvadrata, a za koje je osnov sticanja kupovina, sa periodom promjene 2017. i 2019.

Google mapa pokazuje da su na jednoj od tih kupljenih parcela sagrađeni bazen i dva sportska terena (za tenis i košarku), pa je nejasno da li se iza ovih nekretnina krije zapravo imovina Blaža Jovanića, ili je njegova majka jedan od penzionera, koji nijesu ekonomski ugroženi, već u poznoj životnoj dobi mogu sebi da priušte gradnju bazena i terena i kupovinu stana u City kvartu.

Još jedan stan u City kvartu je ponuđen u jemstvo za slobodu Blaža Jovanića, a koji je procijenjen na 160 hiljada eura. Javne evidencije pokazuju da se radi o stanu od 94 kvadrata, koji se vodi na mololjetnu djecu Jovanićevog brata, odnosno malodobne bratanice A.J. i M.J. i malodobnog bratanića A.J., te proizilazi da je kvadrat procijenjen na oko 1,65 hiljada.

Jovanićev brat ima u nikšićkom Viru takođe porodičnu imovinu, kuću i zemljište od oko 1,1 hiljada kvadrata, ali to nije ponuđeno kroz jemstvo.

I Jovanićeva tetka je svojim stanom od 87 kvadrata (procjena vrijednosti 134 hiljade) garantovala za njegovu slobodu, a nekretnina se nalazi u zgradi preko Morače, konkretnije u dijelu preko puta Ministarstva unutrašnjih poslova. Ako je vjerovati pouzdanosti javnih evidencija, osnov sticanja je kupovina, sa promjenom 2019. godine.

Za Jovanićevu slobodu su garantovali i njegova svastika stanom u zgradi kod City kvadra, koji je procijenjen da vrijedi 167 hiljada eura, kao i pašenog sa poslovnim prostorom u City kvartu, sa procjenom vrijednosti od 192 hiljade eura.

Jovanić je uhapšen maja 2022. godine, a optužnica protiv njega podignuta pola godine kasnije.

Jovaniću se na teret stavljaju krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije, sedam krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičen je da je kroz razrađenu šemu provođenja stečajnih postupaka za sebe pribavio značajnu imovinsku korist, a nanijeta je šteta stečajnim povjeriocima i dužnicima.

Uz svoju nekadašnju šeficu Vesnu Medenicu, jedan od od dva najviša sudijska funkcionera, protiv kojih je SDT podigao optužnice. Zanimljivo je da su neki svjedoci, u postupku protiv Medenice, pomenuli i Jovanića.

„B.S. je pozvao njegovog oca J. i tražio od njega da predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću završi neku bravariju na kući u Nikšiću, u vrijednosti oko 25 hiljada eura, ali njegov otac na to nije pristao…Za tu bravariju nije trebalo da se plati cijena, već da se učini čovjeku“, navodi se iskaz svjedoka u optužnici protiv Medenice.

Ustavni sud mu je prošle godine istog dana dva puta usvojio ustavnu žalbu da mu je povrijeđeno pravo na ličnu slobodu, smatrajući da su rješenjima o pritvorima stalno i rutinski ponavljani isti razlozi o opasnosti od bjekstva (ne osvrćući se u meritumu na navode o stanu u Beogradu), da težina optužbi ne može sama po sebi da opravda duge periode pritvora, da je izostalo ukazivanje na „lične i porodične prilike, uključujući karakter okrivljenog, njegov moral i drugo“.

ASP se pitanjima pritvora osumnjičenima, sa fokusom na nekoliko osnovnih sudova u zemlji, bavi o okviru projekta, kojeg finansijski podržava Građanska alijansa.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Fotografija je preuzeta sa interneta.