Opasnost od bjekstva zbog stana u Beogradu
2 Januara, 2024
Parlament da raspravlja o Poglavlju 27
8 Januara, 2024

Tajna MUP-ovi papiri za Do Kvona

Sektor za borbu protiv kriminala proglasio je tajnim podatke o predmetu Do Kvon, dok punih sedam mjeseci nakon što se bivši tehnički premijer Dritan Abazović, a do tada nezabilježeno za crnogorske prilike, direktno kroz ovaj slučaj umiješao u predizbornu kampanju, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kažu da se predmet još nalazi u ranoj fazi istrage.

U okviru projekta o određivanjima pritvora, sa fokusom na nekoliko osnovnih sudova u zemlji i ekstradicione pritvore, a zbog velike pozornosti čitavog slučaja, Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je od MUP-a zatražila kompletnu dokumentaciju o Do Kvonu, uključujući i potencijalne dopise i druge akte, pisanih od strane samog Do Kvona ili posredstvom advokata.

Zahtjev je upućen na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a u odgovoru MUP-ovog odjeljenja za pristup informacijama se kaže „da su obaviješteni da je predmet u nadležnosti Specijalnog državnog tužioca i od strane Sektora za borbu protiv kriminala je donešeno rješenje o tajnosti podataka, te se traženi podaci ne mogu dostaviti“.

„Pošto je stepen tajnosti još na snazi, a predmet se nalazi u ranoj fazi istrage, da ne bi došlo do ometanja istrage, stekli su se uslovi da se u potpunosti ograniči pristup traženim informacijama“, navodi se u rješenju, kojim se odbija zahtjev ASP-a za dostavom informacija, a kojeg potpisuje načelnica Zora Čizmović.

Viši sud u Podgorici je krajem novembra prošle godine objavio da je odobreno izručenje Do Kvona, koga potražuju Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države zbog sumnji da je posredstvom kripto valuta oštetio ulagače za više od 40 milijardi dolara. Gdje će biti izručen treba da odluči crnogorski ministar pravde.

Raniji tehnički premijer Dritan Abazović je sedmicu prije parlamentarnih izbora sazvao čak i sjednicu Vijeća za bezbjednost kako bi se raspravljalo o vezama Do Kvona i Milojka Spajića i ugroženosti nacionalne bezbjednosti zemlje zbog tog slučaja.

Sedam mjeseci kasnije nacionalnu bezbjednost države zbog ovog slučaja niko ne pominje, u međuvremenu se očekuje izručenje Do Kvona, Abazović „grije“ opozicionu stolicu u državnom parlamentu, a Spajić je „uskočio“ u premijersku fotelju.

Ni Viši sud u Podgorici nije ASP-u dostavio rješenja o određivanjima pritvora za strance u zemlji, a za period 2022. godine i prvih devet mjeseci 2023. godine, zbog čega je danas podnijeta žalba nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Za razliku od podgoričkog Višeg suda, Viši sud u Bijelom Polju je ASP-u dostavio tražene podatke.

ASP projekat o određivanjima pritvora, i koliko prate praksu evropskog prava, realizuje kroz grant odobren od Građanske alijanse.

Akcija za socijalnu pravdu