Nema slobode izbora ličnosti mandatara
5 Novembra, 2022
Podgorica ne da papire za sporove “teške” 32,5 miliona
13 Novembra, 2022

Poput Solane, i Meljine vratiti državi

Privatizaciju nekadašnjeg vojnog kompleksa u Meljinama potrebno je što prije preispitati na način da se utvrdi da li je za prodaju vrijedne lokacije plaćena tržišna cijena, što otvara prostor da se vrati u državno vlasništvo, kako je to ranije učinjeno sa ulcinjskom Solanom.

Mediji su nedavno prenijeli informaciju da se pred međunarodnom arbitražom suda u Hagu, pred kojim je odštetni zahtjev Atlas grupacije od pola milijarde eura, na odštetni zahtjev za bolnicu Meljine odnosi iznos od 80 miliona eura.

Kontroverzna privatizacija realizovana je davne 2008. godine, kada je kupcu kompleks prodat za 25,1 miliona eura, ali tako što mu je omogućeno da cijenu plati obveznicama, koje je tadašnja vlada otkupljivala po vrijednosti od jedan euro, ali su na tržištu one trgovane po 35 centi.

Prema raspoloživim javnim podacima, Konzorcijum, čiju su okosnicu činili Invest i Atlas banka, u vlasništvu Duška Kneževića, kojeg su tada mediji označavali bliskim tadašnjoj vladi, suštinski je platio oko 10 miliona za kompleks, koji je obuhvatio 50.000 zemljišta i 24.000 objekata.

Samo neku godinu kasnije za potrebe vlasnika je vrijednost lokacije utvrđena na 56 miliona eura., a on nikada nije realizovao investicioni program od 119 miliona eura, koji se obavezao da će sprovesti u sedmogodišnjem roku, računajući od usvajanja novog planskog dokumenta.

Iako je tenderom tražen razvoj zdravstvenog turizma, planskim dokumentom je višestruko uvećana cijena lokacije, jer je omogućena gradnja oko 90 hiljada kvadrata objekata, od čega dvije trećine za turističke apartmane i hotel, a trećina za bolnički kompleks.

Vlada Crne Gore nikada nije javno saopštila preciznu cijenu plaćenu obveznicama. Takođe, nije poznato ni kolika je trenutna tržišna vrijednost lokacije, koja se nalazi na samoj obali mora. Kompanija „Meljine kompleks“, koja je vlasnik kompleksa, je u stečaju. U međuvremenu, zaposleni traže promptno rješenje problema.

Vlada je prošle godine u državno vlasništvo vratila vrijednu lokaciju Solane u Ulcinju, utvrđujući da kupac nije platio tržišnu cijenu. I za slučaj privatizacije bolničkog kompleksa u Meljinama se može ocijeniti da se radi o sličnom modelu, te je neophodno preduzeti konkretne mjere u cilju zaštite javnog interesa u zemlji i interesa Opštine Herceg Novi sa zaposlenima.

Akcija za socijalnu pravdu