Šest godina CRBC i Bemax bez posebne poreske kontrole na autoputu

Gdje je nestalo 11 miliona?
9 Septembra, 2021
Šehović i Bemax bez cijene ugovorili donaciju škole u Podgorici
24 Septembra, 2021

Šest godina CRBC i Bemax bez posebne poreske kontrole na autoputu

Glavni izvođač radova na dionici autoputa Smokovac Mateševo, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), kao i četiri glavna domaća podizvođača, podgoričke kompanije „Bemax“, „Cijevna komerc“, „Montenegro Petrol“ i nikšićki „Ramel“, punih šest godina nijesu posebno poreski kontrolisani pri realizaciji ovog projekta, koji se označava kapitalnim u zemlji.

To tvrdi Uprava prihoda i carina u odgovoru Nevladinoj organizaciji Akcija za socijalnu pravdu (ASP) da joj se dostave sva rješenja donijeta tokom inspekcijskog nadzora u vezi kontrole realizacije izgradnje autoputa Bar Boljare, dionica Smokovac Mateševo, za CRBC i četiri glavna domaća podizvođača na projektu.

Kako se navodi u odgovoru, Uprava vrši inspekcijski nadzor pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i drugih dažbina cjelokupnog poslovanja poreskih obveznika, a ne po segmentima, odnosno realizaciji nekog projekta.

„Kod (ovih) poreskih obveznika vršeni su inspekcijski nadzori ukupnog poslovanja, a ne posebno u vezi kontrole nad realizacijom projekta izgradnje autoputa Bar Boljare, dionica Smokovac Mateševo“, tvrde iz Uprave, ali ASP-u nijesu dostavili niti nijedan dokument u vezi te ukupne kontrole poslovanja kompanija, koje od dionice autoputa uzimaju dobar „dio kolača“.

Radovi na izgradnji dionice od Smokovca do Mateševa su počeli zvanično u maju 2015. godine, ali ni šest godina kasnije nijesu zavšeni. Vrijednost osnovnog izvođačkog ugovora je 809 miliona, dok se (za sada) naknadni radovi procjenjuju na dodatnih 100 miliona eura.

CRBC je „Bemaxu“ povjerio poslove vrijedne oko 240 miliona eura, „Cijevni Komerc“ 52 miliona, „Ramelu“ 24 miliona, a „Montenegro Petrolu“ 21 miliona eura.

ASP je nedavno objavila da je za pet i po godina ukupan promet robe i usluga za četiri vodeća domaća podizvođača iznosio 264 miliona, od čega je „Bemax“ ostvario 169,4 miliona, „Cijevna Komerc“ 52,6 miliona, „Montenegro Petrol“ 33,1 miliona, a „Ramel“ oko 8,7 miliona. Promet roba i usluga na autoputu je oslobođen plaćanja PDV-a.

Imajući u vidu ove ogromne finansijske vrijednosti prosto je neshvatljivo da se ne preduzimaju posebne poreske kontrole u odnosu na glavnog izvođača i podizvođače, čak ni po nalozima novih menadžerskih vlasti u poreskom upravnom organu.

Bivša DPS vlast je dionicu autoputa Smokovac Mateševo označavala „projektom vijeka”. U međuvremenu je projekat uzrokovao niz problema i doveo u pitanje održivost javnih finansija zemlje, a odavno je jasno da on nije ekonomski isplativ.

NVO Akcija za socijalnu pravdu