Vektra garantovala knjigovodstvenom vrijednošću opreme

Ispitati ulogu CBCG zbog Abu Dabi
16 Oktobra, 2022
Iz čega će se država naplatiti
25 Oktobra, 2022

Vektra garantovala knjigovodstvenom vrijednošću opreme

Pljevaljska „Vektra Jakić“ je za kredit od tri miliona dolara iz Abu Dabi Fonda za razvoj garantovala knjigovodstvenom vrijednošću opreme peletare u Pljevljima, a ne njenom tržišnom vrijednošću, dok uopšte nije uspostavljena hipoteka nad samom fabrikom, kojoj je odobren kredit, pokazuje dokumentacija u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

To otvara pitanje zašto se država, odnosno tadašnje Ministarstvo poljoprivrede, kojim je rukovodio kadar Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović, nije obezbijedila kvalitetnim kolateralom da se država ima iz čega u potpunosti naplatiti u slučaju kašnjenja otplate kredita ili njegovog nevraćanja. Uobičajeno je da se za veće kredite traže upisi hipoteka na nekretninama.

Firma „Vektra Jakić“ je u vlasništvu podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, koji se u javnosti smatra jednim od biznismena sa bliskim konekcijama sa bivšom vlašću DPS-a. Ta firma jedna je od šest koje ne vraćaju uzeti kredit iz Abu Dabi Fonda za razvoj, nego je njegova otplata sada pala na teret svih poreskih obveznika, dok afera Abu Dabi već mjesecima zaokuplja domaću javnost.

Prema ugovoru o kreditu između „Vektre Jakić“ i Ministarstva poljoprivrede i održivog razvoja iz oktobra 2015. godine, koji je u posjedu ASP-a, pljevaljskoj firmi je odobreno tri miliona dolara, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5 odsto, naknadu od 0,5 odsto godišnje, rok otplate od 16 i po godina, a uz grejs period od  tri i po godine.

Iako se platni promet u zemlji realizuje u eurima, jer tako zakon nalaže, u ugovoru o kreditu se navodi da će korisnik kredita Ministarstvu poljoprivrede na račun otvoren u Prvoj banci vraćati rate kredita u dolarima. Račun u Prvoj banci je tadašnje Ministarstvo otvorilo mimo trezora i to je u suprotnosti sa imperativnim zakonskim normama.

U odvojenom ugovoru o zalozi pokretnih stvari između „Vekre Jakić“ i Ministarstva poljoprivrede, pljevaljska firma je kao kolateral, odnosno obezbjeđenje kredita, založila tehničku i industrijsku opremu za peletaru „Vektra Jakić“, čija je knjigovodstvena vrijednost po specifikaciji prikazana u iznosu od 5,1 miliona eura, a zaloga se odnosila i na buduću opremu koja bi se stekla.

Dakle, zaloga je ustanovljena na osnovu knjigovodstvene, a ne tržišne vrijednosti opreme u trenutku zaključenja ugovora, a koji bi obuhvatio i amortizacioni period u odnosu na dužinu trajanja kredita, ugovorenog na čak 16 i po godina. Knjigovodstvena vrijednost je ono što je upisano u poslovnim knjigama i njena stvarna, tj tržišna vrijednost može biti potpuno drugačija, što znači da je tržišna vrijednost opreme u peletari u trenutku zaključenja ugovora bila nepoznata.

Takođe, nejasno je zašto nije ustanovljena hipoteka kao sredstvo obezbjeđenja na samoj fabrici peletari. U biznis planu vrijednost ovog građevinskog objekta je prikazana od 2,7 miliona eura.  

Kredit je trebalo da pokrene proizvodnju peleta, dok je u peletari prikazano 14 zaposlenih. U javnosti je više puta navođeno da su krediti nenamjenski trošeni, ali nema detaljnijih informacija za koje nemanjenske svrhe, kao ni podataka kolika je do sada šteta za državu, ne samo po osnovu dosadašnjeg vraćanja rata i povezanih troškova, već ni štete po osnovu izostanka zaposlenja. 

Te 2015. godine ukupni biznis Dragana Brkovića, koji je tokom mračnog perioda crnogorske privatizacije, pod nizom netransparentnih i nepoznatih okolnosti, došao do vlasništva pojedinih vrijednih crnogorskih kompanija, bio je ozbiljno narušen, ali to tadašnju vladu nije spriječilo da mu dodijeli kredit iz Abu Dabi Fonda za razvoj. 

Istragu o ukupnom kreditnom poslu sa Abu Dabi, iz kojeg je za više korisnika kredita povučeno nepunih 30 miliona američkih dolara, preduzima Specijalno državno tužilaštvo. 

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Fotografija preuzeta sa Pljevlja Portal