Za koliko decenija putarina otplaćuje radove

Kinezi zbog Covida zatražili 43,6 miliona
8 Juna, 2022
SDT da provjeri milionske poslove CEDIS
21 Juna, 2022

Za koliko decenija putarina otplaćuje radove

Nakon što je vrlo šturo obznanila da će ove godine od korišćenja dionice autoputa biti od putarine naplaćeno četiri miliona eura, Vlada je dužna da javnosti objavi sve proračune za koliko decenija će putarina otplatiti građevinske radove investicije, koji su se bezmalo milijardu eura.

Vlada je juče objavila odluku o iznosu putarine na prioritetnoj dionici i očekivanje naplate od četiri miliona za ovu godinu, ali nije prikazala broj i vrstu vozila, za koja procjenjuje da će proći prioritetnom dionicom u tom periodu. Ovo posebno što izlaz dionice ka Kolašinu tek treba da bude povezan priključnim putem, koji će zadovoljiti standarde saobraćaja sa autoputevima.

Ako bi se uzelo da će Vladina projekcija o naplati putarine za ovu godinu biti tačna i ako bi se u svim narednim godinama projektovao rast prihoda od putarine za nekoliko procenata, onda proizilazi da će putarina otplatiti građevinske radove za oko 45 godina.

Međutim, nije poznato koliko Vlada projektuje rast prihoda od putarine u svim narednim godinama, o kojem broju vozila se radi, i koje tačno vrste, kao što nije poznato ni koliko će iznositi troškovi održavanja dionice i potrebne radne snage, što su nesporno višemilionski iznosi.

Ono što jeste poznato jeste da su glavni radovi, oni koji su naknadno ugovoreni, oni koji su izmješteni na Monteput, od kojih će dobar dio kasnije pasti na državne energetske kompanije, povezani troškovi, dostigli magičnu cifru od bezmalo milijardu eura. Ta suma ne obuhvata niz poreskih oslobođenja, koja su još par stotina miliona eura.

Prema ranijim informacijama Akcije za socijalnu pravu (ASP), broj prelazaka vozila na granici sa Srbijom se zadnjih godina približio brojci od dva miliona, ali je to nedovoljno za iole značajnije servisiranje otplate investicije.

ASP je danas uputila zahtjev Ministarstvu kapitalnih investicija i Monteputu za dostavu studije ili odgovarajuće analize u vezi sa naplatom putarine na dionici autoputa Smokovac Mateševo i projekcija otplate investicije kroz putarinu.

Da je novoj manjinskoj Vladi (izabranoj na neustavan način) uopšte stalo do transparentnosti, onda bi podaci ove vrste već bili na njenom sajtu. Umjesto toga, građani ni do danas ne znaju većinu informacija, koje prate ovaj kontroverzni projekat, čiji su finansijeri upravo oni.

Otvaranje prioritetne dionice, koja je prije više godina dobila epitet „put iz nigdje u nigdje“, očekuje se ovog ljeta.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Izvor fotografije: Portal RTCG