Prva banka unaprijed znala da će projekti ići preko nje
1 Septembra, 2023
DRI da se pozabavi hedžingom
15 Septembra, 2023

Za putovanja se ne štedi

Kabinet predsjednika države Jakova Milatovića i Generalni sekretarijat Vlade i Kabinet tehničkog premijera Dritana Abazovića za službena putovanja su u protekla tri mjeseca prikazali trošak od oko 207 hiljada eura, što uključuje dnevnice, prevoz, smještaj i druge povezane izdatke na tim putovanjima.

U državi socijalne pravde, kakvom je Crna Gora propisana njenim Ustavom, ova suma odgovara prosječnom iznosu mjesečnog socijalnog primanja za preko 1,3 hiljade materijalno ugroženih porodica, u kojima živi po više članova domaćinstava.

U isto vrijeme, može se procijeniti da će nepotrebni boravak čak dvije državne delegacije u Njujorku, koje putuju na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, građane koštati do 100 hiljada. Za taj iznos mogu se kupiti najmanje tri posebna kombija za prevoz djece i odraslih sa posebnim potrebama u tri crnogorska grada, što je trenutno jedan od akutnih problema.

Kabinet novoizabranog predsjednika države je za tri mjeseca od njegovog stupanja na dužnost po osnovu službenih putovanja prikazao trošak od najmanje 128 hiljada eura, od čega u proteklom mjesecu, odnosno avgustu čak 98 hiljada eura. U junu je prikazan trošak od preko 18 hiljada eura, a u julu više od 11 hiljada eura.

Ako je suditi po prvim mjesecima rada novoizabranog predsjednika države izvjesno je da ne pokazuje senzibilitet prema uštedama u državnoj kasi, dok manjinsko-tehnička vlada već mjesecima otvoreno demonstrira totalno rasipništvo novcem građana ove države, te je „glodanje“ javnog novca, nakon pohare od vlada Demokratske partije socijalista nastavljeno istim tempom.

Takođe, kada je riječ o Generalnom sekretarijatu i Kabinetu predsjednika Vlade, koji je bez ikakvog političkog legitimiteta duže od godinu, čak i u avgustu, tokom kojeg su većinski bili na odmoru, su uspjeli da troše za službena putovanja, pa je za taj mjesec trošak oko 14,5 hiljada eura. U julu je to bilo nepunih 14 hiljada eura, a u junu oko 52 hiljade.

Time trošak ove dvije budžetske jedinice od septembra prošle godine, od kada Abazovićeva vlada upravlja državom nakon prethodno izglasanog nepovjerenja, dostiže iznos od blizu 290 hiljada eura troška za službena putovanja u inostrantstvu i zemlji.

U septembru prošle godine, kada je Abazović putovao u Njujork na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, trošak službenih putovanja za taj mjesec je iznosio preko 81 hiljadu eura, a javne evidencije jasno pokazuju da je odlazak u taj grad odnio više desetina hiljada eura.

Nakon prošlogodišnje oštre osude javnosti zbog odlaska višebrojne delegacije u Njujork, građani se dobro sjećaju kako je pokušao da im vrijeđa inteligenciju izjavom da je samo taj njegov boravak u Nujorku državi donio 30 miliona, a zapravo se radilo o već dogovorenom paketu za države Zapadnog Balkana kao podrška energetskoj krizi, koju je obezbijedila Evropska Unija.

Pitanje službenih putovanja, onih koja su opravdana i broja javnih funkcionera ili službenika koji mogu ići na njih, kao i pitanje dnevnica koje dobijaju, a zapravo im ostaju kao „višak u džepu“, te troškova reprezentacije, gdje se po elitnim restoranima svjetskih metropola jedu najbolja jela i piju najbolja vina, a o trošku osiromašenih crnogorskih građana, mora pravnim propisima biti jasno definisano, jer je vrijeme pokazalo da se na moralnost u trošenju javnog novca ne može računati.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Fotografija je preuzeta sa Interneta