Za uljepšavanje zgrade preko milion, za depo ni centa

Do 450 eura prima 72 hiljade penzionera
21 Septembra, 2023
Ministarstvo pravde netransparentno
30 Septembra, 2023

Za uljepšavanje zgrade preko milion, za depo ni centa

Dok ova država nema para za video nadzor za depo podgoričkog Višeg suda, do kojeg je nedavno mafija prokopala tunel i dodatno kompromitovala pravosudni sistem u zemlji, ali vjerovatno i mnoge dokaze, za uljepšavanje zgrade Vrhovnog suda, u kojoj je smješten i Viši sud, troši se preko milion i po eura.

 

Tako je za adaptaciju zgrade u kojoj su i Vrhovni i Viši sud, koja je počela ljetos, a čiji se početak radova, prema navodima zvaničnika, poklopa sa periodom kada je mafija počela kopanje tunela ka depou Višeg suda, ugovoreno nešto preko 1,3 miliona eura.

 

Ta suma je obezbijeđena iz evropskih fondova i ona je bez PDV-a, kojeg država neće naplatiti, pa je oko 1,6 miliona zapravo stvarna cijena adaptacije zgrade, u kojoj je godinama „vedrila i oblačila“ Vesna Medenica, koja je danas pod optužbama Specijalnog državnog tužilaštva za nedozvoljene uticaje i da je bila član organizovane kriminalne grupe.

Prema informacijama ASP-a, prikupljenim na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, za fasadne radove biće utrošeno oko 270 hiljada eura, limarski radovi su procijenjeni na 560 hiljada eura, radovi za pokrivanje krova su 133 hiljade eura, klima uređaji su oko 200 hiljada, gipsani radovi su 41 hiljada, rušenje i demontaža je 26 hiljada…

Adaptacija zgrade Vrhovnog suda je dio projekta adaptacije više sudova u zemlji, a ukupna ugovorena vrijednost posla je 3,4 miliona, isključujući PDV. Posao je dobio Konzorcijum firmi LD Gradnja, Ramel, Eurozox i Ening. PDV na ovu sumu je oko 720 hiljada eura.

Iz Ministarstva pravde je proljetos iskazano zadovoljstvo zbog započinjanja projekta Unapređenje efikasnosti sudstva, kojim je predviđena rekonstrukcija/adaptacija šest objekata sudova u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Beranama i Bijelom Polju.

„Aktivnostima će u određenom obimu biti obuhvaćeni radovi u cilju prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom. Planirani radovi na objektima rezultiraće, između ostalog, i kvalitetnijim rješenjima sa stanovišta energetske efikasnosti objekata. Sprovođenje Projekta značajno će doprinijeti jačanju dostupnosti, transparentnosti i javnog povjerenja u pravosuđe – što predstavlja jedan od ključnih i strateških ciljeva sveobuhvatne reforme pravosuđa u Crnoj Gori“, saopšteno je tada.

Iz resora Ministarstva pravde je tada ukazano i da se projekat ostvaruje uz podršku Evropske unije kroz IPA 2018 projekat „EU za poboljšanje pristupa pravdi i temeljna prava – Radovi u cilju unapređenja infrastrukture u sektoru pravosuđa i izvršenja krivičnih sankcija.

Dakle, dok je depo Višeg suda bio nepokriven video nadzorom i neodgovarajuće obezbijeđen, a uprkos činjenici da su u njemu pohranjeni brojni predmeti i dokazi iz krivične zone i povezani sa krivičnim postupcima za najteže oblike kriminala, pravosudnim organima u zemlji je bitnija ugodnost prostora i uljepšavanje zgrade (čak i ako je povezano sa energetskom efikasnošću), nego ono što su bile stvarne potrebe, a to je sasvim sigurno potpuno zaštićen sudski depo.

Punih deset dana od otkrivanja slučaja „tunel“, za kojeg je u ovom času teško procijeniti kakve će sve imati negativne posljedice na određena suđenja i ukupan pravosudni sistem u zemlji, niko od odgovornih nije ponudio ostavku zbog objektivne odgovornosti, već su „čvrsto zacementirani“ za svoje fotelje.

Ovaj tekst je objavljen u dnevnoj novini Dan 25. septembra 2023, link: https://www.dan.co.me/vijesti/drustvo/za-uljepsavanje-zgrade-preko-milion-a-depo-ni-centa-5199527

Napomena: Izvor fotografije je sajt crnogorskih sudova