81 milion za subvencije, dobiće još 200 miliona

Za Možuru 13,1 miliona
3 Juna, 2022
Za naknade i putovanja 1,7 miliona
7 Juna, 2022

81 milion za subvencije, dobiće još 200 miliona

U proteklih nešto preko sedam godina, firme koje gazduju malim hidroelektranama (mHE) i vjetroelektranama (VE) dobile su 81 miliona eura subvencija za struju proizvedenu u tim objektima, zahvaljujući zakonskim privilegijama ustanovljenim od bivših vlada Demokratske partije socijalista (DPS), koje su potrošače „primorale“ da ih plaćaju.

Opšte je poznato da su u ovom biznisu privilegovane firme i pojedinci bliski vrhu DPS-a, ali i rodbina tog partijskog vrha, dok je inostrano vlasništvo u VE Krnovo i Možura sakriveno i građani ni do danas ne znaju kome to oni sve pune džepove. Projekat Možure je pod teškom sjenkom korupcije, dok je ovaj biznis proizvodnje struje iz mHE i VE u Crnoj Gori postao ogledan primjer funkcionisanja „zarobljene“ države.

Od kraja 2014. godine, kada je u pogon puštena prva mHE, a te godine potrošači platili 80 hiljada subvencija, do početka ove godine stiglo se do nevjerovatnih 32 mHE i VE Možura i Krnovo, dok su subvencije za proteklu godinu dostigle iznos od frapantnih 21,6 miliona eura.

Iznos subvencija se iz godine u godinu značajno uvećavao. Tako su potrošači 2015. platili 624 hiljade subvencija, godinu kasnije 2,3 miliona, u 2017. godini one su dostigle 4,5 miliona, a u 2018. su iznosile 13,2 miliona. U 2019. godini su bile 14,9 miliona, u 2020. godini 19,2 miliona, a lani 21,6 miliona. U prva dva mjeseca ove godine iznose 4,5 miliona.

U odnosu na ukupno isplaćeni iznos od 81 miliona eura, subvencije za struju iz VE iznose 56,1 miliona eura, od čega na Možuru otpada 13,1 miliona eura, a ostalo na VE Krnovo. Zbog projekta Možure, koji je postao velika korupcionaška afera, na Malti je ubijena istraživačka novinarka, koja je otkrila koruptivne šeme. U Crnoj Gori nema pomaka u istrazi.

Subvencije se plaćaju 12 godina, pa ukoliko ostane postojeći privilegovani zakonski okvir (za sada nijedna vlada nije pokazala spremnost da ga izmijeni) može se pretpostaviti da će u narednih deceniju subvencije iznositi još najmanje 200 miliona eura, što će biti svojevrsna pohara potrošača zarad privatnih interesa.

Kako je građanima sve jasnije da nema ništa od demontaže trodecenijskog sistema DPS-a, koji je kreirao sistem privilegovanih i stvorio državu, koja se sa međunarodnih adresa označava „zarobljenom“, kao i da je bespredmetno očekivati bilo kakav pravedniji sistem socijalne pravde, to je i teško očekivati da bi potrošati u dogledno vrijeme mogli biti zaštićeni od ovog nepravednog „nameta“, iz čijih se džepova preliva u privatne.

Akcija za socijalnu pravdu