Sa rezerve do maja potrošeno 2,3 miliona
28 Maja, 2022
81 milion za subvencije, dobiće još 200 miliona
4 Juna, 2022

Za Možuru 13,1 miliona

Dok u javnosti nema informacija o pomacima u istrazi korupcionaške afere za Možuru, dok prvi čovjek manjinske vlade Dritan Abazović više ne poziva na privođenje šefa države Mila Đukanovića, za kojeg je tvrdio da je u tom poslu oštetio građane za 115 miliona, potrošači su već „izgurali“ dvije godine i par mjeseci plaćanja subvencija za struju iz te vjetrolektrane (VE).

Prema podacima Akcije za socijalnu pravdu (ASP), dobijenih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, vlasniku VE Možura je za ukupno proizvedenu struju, od decembra 2019. godine do početka marta ove godine, plaćeno oko 26,9 miliona eura (bez PDV-a), od čega su subvencije preko 13,1 miliona eura, pa proizilazi da su one bile oko 49 odsto ukupne cijene.

Nakon početka rada, firma koja gazduje VE Možura je u decembru 2019. godine od subvencija prihodovala nepunih 35 hiljada eura, u 2020. godini je dobila preko šest miliona eura, u prošloj godini više od 5,8 miliona eura, dok joj je za prva dva mjeseca ove godine po osnovu subvencija isplaćeno preko 1,1 miliona eura.

Ugovor o zakupu je zaključen na 20 godina, uz mogućnost produženja, dok vlasnik VE Možura ima pravo na subvencije punih 12 godina. Ugovor ne sadrži antikoruptivnu klauzulu, a investicija na Možuri je dugo u fokusu javnosti zbog ubistva novinarke na Malti, nakon njenog otkrića o koruptivnim šemama. Projekat je takođe pod lupom Europola, a njime se godinama bavi(lo) i naše Specijalno državno tužilaštvo.

ASP je prije godinu tadašnjoj Vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića uputila više inicijativa, u kojima je ukazala na niz pravnih nezakonitosti koje su pratile proceduru dodjele ovog posla, na favorizujuće odredbe u ugovoru na štetu potrošača, a u korist investitora…

Takođe je ukazano da Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije daje pravo državama ugovornicama da mogu smatrati korupciju relevantnim činiocem u zakonskom postupku za poništenje ili otkaz ugovora, povlačenje koncesije ili drugog sličnog instrumenta ili za preduzimanje nekog drugog pravnog lijeka.

Stoga je preporučeno da Vlada razmotri pokretanje procedure za redefinisanje ili otkaz ugovora za VE Možura, ali nikakvog odgovora na te inicijative nije bilo.

ASP podsjeća i da je bezmalo dvije godine od kada je potpredsjednik prethodne Vlade, a sadašnji predsjednik manjinske vlade (izabrane na neustavan način) Dritan Abazović javnosti prikazao dokaze, za koje je navodio da potvrđuju ništavost ugovora za VE Možura.

Kako su tada prenosili mediji, Abazović je poručio tužilaštvu da mora privesti Đukanovića zbog ovog posla i pozvao ga da poništi ugovor za Možuru. „Na taj način ćemo vratiti Možuru u vlasništvo države, a u budžetu sačuvati novac svih građana. Ako to ne uradi, biće jasno da su Ivica Stanković i njegova ekipa dio korupcionaške mreže ili se plaše da kažu istinu“, prenijeli su mediji tadašnje Abazovićeve riječi.

Nepunih dvije godine kasnije, o Možuri se mnogo ne priča, manjinska vlada izabrana je uz podršku Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, dok potrošaći uredno plaćaju subvencije vlasniku VE Možura, za struju koja se proizvodi u tom energetskom objektu.

Akcija za socijalnu pravdu