Besprizornih 1,1 miliona za putovanja i reprezentaciju

Tajna MUP-ovi papiri za Do Kvona
4 Januara, 2024
MEP ne zna usklađenost zakona sa EU pravom
13 Januara, 2024

Besprizornih 1,1 miliona za putovanja i reprezentaciju

Trošak preglomazne centralne administracije za putovanja i reprezentaciju u zemlji i inostranstvu za prošli mjesec je prikazan u iznosu od preko 1,1 miliona eura, dok su u istom mjesecu materijalna davanja ugroženim porodicama bila 720 hiljada eura.

Centralnu administraciju čine uposleni u upravno-pravosudnom sistemu (ministarstva, skupština, predsjednik, uprave, zavodi, sekretarijati, sudovi, tužilaštva), u zdravstvu i obrazovnom sistemu.

Ovaj podatak ukazuje da vlada Milojka Spajića nastavlja rasipnički trend prema novcu građana, kao i njegov prethodnik Dritan Abazović, umjesto da se stavi rampa, odnosno ograniče bahaćenja zaposlenih u javnoj administraciji i za ove svrhe se troši jedino ono što je neophodno.

U prošlom mjesecu je samo za dnevnice zaposlenih potrošeno čak 345 hiljada eura, od čega za dnevnice u inostranstvu 206 hiljada. Za smještaj na službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu potrošeno je 226 hiljada, a za prevoz bezmalo 200 hiljada eura.

U isto vrijeme, nepunih 190 hiljada se prikazuje na generalan način kao službena putovanja i ostali troškovi, pa to može biti bilo šta od navedenih stavki. Dodatno, trošak reprezentacije (ručkovi, večere, potrepštine) iznosi oko 204 hiljade eura, od čega je u inostranstvu 43 hiljade.

U istom mjesecu je za materijalna davanja ugroženim porodicama izdvojeno 720 hiljada eura. Još nije poznat ukupan broj korisnika tih porodica za decembar, ali je on u novembru lani iznosio nepunih 20 hiljada članova, pa bi to značilo da je prosjek da član takve porodice praktično (i dalje) ima nešto preko 1 eura dnevno na raspolaganju za život.

To je dovoljna ilustracija kakva je Crna Gora kao država u pogledu socijalne pravde.

Kada se uporedi trošak od preko 1,1 miliona eura za putovanja i reprezentaciju u decembru prošle godine sa prethodnim mjesecom, odnosno novembrom, koji je bio prvi mjesec upravljanja nove vlade, taj trošak je veći za više nego duplo, odnosno za oko 625 hiljada.

Naime, u novembru je taj izdatak prikazan na nepunih 538 hiljada, od čega su dnevnice bile 241 hiljadu, smještaj 113 hiljada, reprezentacija 52 hiljade…

Akcija za socijalnu pravdu kontinuirano ukazuje da zaposleni u javnoj upravi, uz pristojne zarade, o trošku svih građana imaju i sijaset benefita (plaćene telefone, gorivo, mnogi službena vozila, garancije po osnovu kolektivnih ugovora, prekovremeni rad, varijabile, komisije, radne grupe (često za poslove iz redovnih zaduženja)).

Sa druge strane, za javnu administraciju se u javnom diskursu kontinuirano ukazuje da je prekobrojna (poslednje procjene iz zadnjeg kvadrata protekle godine preko 46 hiljada), puna partijskog i nepotističkog kadra, od kojih je dobar dio sa kupljenim, tj lažnim diplomama, i nedovoljno sposobnu da bude na usluzi građanima, zbog kojih i postoji.

Akcija za socijalnu pravdu