Prijetnja od milionske arbitraže
17 Jula, 2023
Šest miliona trošak autoputa za godinu i po
27 Jula, 2023

CBCG uništila finansijske firmi do 2011

Ako je suditi po odgovoru Akciji za socijalnu pravdu (ASP) dostavljenom na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Centralna banka Crne Gore (CBCG) uništila je kao bezvrijedne finansijske izvještaje firmi za period do 2011. godine, a odluka o tome donijeta je nedugo nakon formiranja ondašnje ekspertske vlade Zdravka Krivokapića.

Inače, period do 2011. godine je vrijeme kada je poslovanje Prve banke bilo obavijeno velom tajnosti, a CBCG nikada javno nije objelodanila njene izvještaje za 2008. i 2009. godinu, kada joj je dodijeljena državna pomoć od 44 miliona eura kako ne bi propala. Pored toga, ovaj period se poklapa i sa prvim godinama poslovanja nekih danas moćnih kompanija, poput Bemaxa, a čije vlasnike premijer Dritan Abazović u javnosti intenzivno optužuje za kontroverzne poslove.

ASP je od vrhovne monetarne institucije krajem juna zatražila finansijske izvještaje za tivatsku firmu „Adriatic Marinas“, a za period od 2007. godine do 2013. godine. Ta kompanija upravlja Portom Montenegrom, a podaci za dati period su zatraženi kako bi se iz finansijskih izvještaja utvrdili novčani tokovi za investiciona ulaganja (finansijski izvještaji kompanija od 2013. godine i kasnijih godina su javno dostupni na portalu Uprave prihoda i carina).

Međutim, CBCG odgovara da može djelimično udovoljiti zahtjevu i da posjeduje finansijske izvještaje za 2012. godinu i 2013. godinu, dok su za prethodne godine uništeni kao bezvrijedni.

Kako se precizira u odgovoru ASP-u, na osnovu Zakona o arhivskoj djelatnosti stvaraoci i držaoci registraturske građe dužni su da redovno izlučuju bezvrijedni registraturski materijal u skladu sa listom kategorija registraturske građe.

„Listom kategorija registraturske građe CBCG od 20. maja 2021. godine utvrđen je rok od 10 godina za čuvanje finansijskih iskaza privrednih društava. Prema tome, finansijski iskazi iz perioda od 2007. do 2011. godine nijesu u posjedu CBCG, budući da su izlučeni, jer je prestala potreba za njihovim čuvanjem i uništeni su kao bezvrijedni registraturni materijal, uz prethodnu saglasnost Državnog arhiva Crne Gore“, objašnjava se dalje u odgovoru.

Ovakvo postupanje vrhovne monetarne institucije je više nego indikativno i postavlja pitanje zloupotrebe prava pod plaštom zakonskih propisa.

Prosto je nevjerovatno da CBCG finansijske izvještaje kompanija posmatra kao bezvrijedne i umjesto da ih izluči u Državni arhiv, što je takođe zakonska mogućnost, a gdje bi bili pohranjeni i kao takvi sačuvani, ona donosi odluku da ih uništi.

Da čitava stvar bude pravno „mračnija“ CBCG za sve dobija i saglasnost Državnog arhiva. Ovakvo postupanje moglo bi se uporediti, recimo, sa time da Centralni registar privrednih subjekata odluči da uništi dio dokumenata o osnivanju i registracionih promjena u kompanijama, što bi bilo neshvatljivo, ili da, recimo, Centralna depozitarna agencija odluči da uništi dio dokumentacije o sticanju vlasništva nad akcijama bilo fizičkih, bilo pravnih lica.

Sada je veliko pitanje šta je sve u CBCG uništeno od vrijedne dokumentacije, a pod plaštom bezvijednog registraturskog materijala.

Na čelu CBCG je i dalje Radoje Žugić. Iako mu je mjesecima istekao mandat i on se u javnosti oštro kritikuje, još rukovodi vrhovnom monetarnom institucijom, kao da je maltene juče izabran. Ono što je takođe nevjerovatno jeste da nove vlasti, ni tri godine od pada Demokratske partije socijalista, nijesu bile u stanju da na čelo CBCG postave stvarnog profesionalca, već njom i dalje upravlja u javnosti prepoznat partijski kadar bivših vlast.

Očekuje se da nedavno izabrani predsjednik Jakov Milatović uskoro predloži novog kandidata za guvernera CBCG, kojeg potom bira parlament, ali bi, po svoj prilici, novog guvernera u vrhovnoj monetarnoj instituciji mogao sačekati, ne samo duboko etablirani kadar bivše vlasti, već i u dobroj mjeri „počišćena“ dokumentacija o brojnim novčanim tokovima.

Napomena: Tekst je objavljen u novini Dan i Portalu Dana na linku: https://www.dan.co.me/vijesti/ekonomija/cbcg-unistila-dokumentaciju-i-o-poslovanju-prve-banke-5188247

Napomena: Fotografija je preuzeta sa Portala Vijesti.