I alkohol bez poreza, PDV oslobađanja 170,5 miliona

Kinezi traže 190 miliona odštete
8 Jula, 2022
Menadžer autoputa tridesetjednogodišnjak
12 Jula, 2022

I alkohol bez poreza, PDV oslobađanja 170,5 miliona

Za sedam i po godina izgradnje prioritetne dionice autoputa, oslobađanja usluga od plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) iznose 170,5 miliona eura, a paradoksalno je da je država pristala da kinesko upravljačko osoblje traži oslobođanja od ovog poreza čak i za usluge hrane i alkohola, koje su prikazivali kao trošak u restoranima ili marketima.

Prema Ugovoru o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Izvođač radova, odnosno kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC), i/ili osoblje Izvođača radova, imaju pravo na izuzimanje od plaćanja poreza i oslobađanje od poreza, naknada i taksi, a što uključuje PDV.

Samo nekoliko primjera iz prvog dijela 2019. godine, u kojoj su trajali intenzivni radovi na izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo, a koji se odnose na samo jednu sekciju kineske upravljačke strukture na ovom projektu, pokazuju da su dostavljali račune iz prodavnica ili iz restorana u Podgorici, Kolašinu ili Budvi, a sa zahtjevima za oslobađanje PDV-a.

Tako su računi dostavljani iz marketa, gdje su, pored ostaloga, trgovane različite vrste alkohola, poput viljamovke, voćnih rakija, rakije od breskve, rakije od kajsije, vina, tuborg ili nikšićkog piva, a bilježi se i kupovina meda, indijskog oraha ili kikirikija u sosu.

U restoranima je kineski staf većinom konzumirao jela od piletine, ali i teletinu ispod sača, svinjske koljenice, kobasice, popeke, ćevape, kačamak, domaće kisjelo mlijeko…Sve usluge prikazivane su kao ugostiteljske usluge ili usluge hrane i pića sa zahtjevima da se oslobode od PDV-a, a čini se da je država mogla precizirati da, makar, ovakve ugostiteljske usluge ne treba da budu oslobađane PDV-a po projektu.

Neto zarade kineskog upravljačkog stafa na sekcijama, angažovanih na projektu prioritetne dionice, te 2019. godine iznosile su prosječno od četiri hiljade eura do osam hiljada eura, a ovi primjeri otvaraju pitanje i potencijalnih dodatnih beneficija i praktično odgovaraju onome što su troškovi reprezentacije naše goleme javne administracije.

Početkom 2019. godine prosječna neto zarada u našoj zemlji iznosila je oko 510 eura, minimalna zarada je bila neto 193 eura, minimalna penzija 125 eura, najviša prosječna neto zarada bila je u finansijskom sektoru i iznosila je oko hiljadu eura. Kompletan trošak investicije prioritetne dionice Smokovac Mateševo snose svi crnogorski građani.

Takođe je primjetno, a na ilustraciji više mjeseci iz te 2019. godine, da su cijene nabavke hrane za angažovane kineske radnike u kampovima bile paprene i maltene odgovaraju nivou sadašnjih cijena hrane, iako se u međuvremenu bilježi dvocifrena inflacija. I ove nabavke hrane za kampove, osim prehrambenih artikala, obuhvataju različite vrste alkoholnih pića (rakija, vina).

Shodno ugovorenom da sve što je u vezi sa izgradnjom dionice može da bude oslobođeno PDV-a, kineska strana je tražila oslobađanja i za higijenu, posuđe, jorgane, podmetače za tepihe…

Prema podacima Uprave prihoda i carina, dostavljenim ASP-u, ukupan iznos oslobađanja od PDV-a za period od 2015. godine, pa do kraja aprila ove godine, je 170,5 miliona eura.

Godine 2015. oslobađanja ovog poreza su bila 35,7 miliona, naredne 1,87 miliona, 2017. su 34,4 miliona, a 2018. preko 42,3 miliona. Godinu kasnije su iznosila 26,2 miliona, u 2020. su bila više od 13 miliona, lani 13,8 miliona, a u prvih četiri mjeseca ove godie nepunih tri miliona.

Akcija za socijalnu pravdu

Ines Mrdović