Menadžer autoputa tridesetjednogodišnjak

I alkohol bez poreza, PDV oslobađanja 170,5 miliona
9 Jula, 2022
Kinezi mijenjali konstrukciju Moračice
15 Jula, 2022

Menadžer autoputa tridesetjednogodišnjak

Kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) povjerila je projekat crnogorske dionice autoputa tridesetjednogodišnjem građevinskom inženjeru, kao glavnom menadžeru projekta, za kojeg je prikazala da ima sedam godina iskustva u sličnim projektima, tri godine u vođenju gradilišta i četiri godine u vođenju projekta.

To proizilazi iz dokumentacije dostavljene vladinim organima u početnom periodu realizacije ovog posla, a nejasno je da li odrednica „sličan posao“ podrazumijeva iskustvo u realizaciji baš projekata autoputeva ili manje složenim saobraćajnicama.

Prema najavama, prioritetna dionica Smokovac Mateševo, koja je trebalo da bude sagrađena za četiri godine, biće otvorena sjutra, nakon preko tri godine kašnjenja u završetku posla.

Pregledom prikazanih godišta ključnog rukovodnog kadra stiče se utisak da je CRBC u Crnu Goru poslala relativno mlad inženjerski kadar, što može ukazivati da su naš „posao vijeka“ posmatrali kao manje zahtjevan (ili bitan) u odnosu na druge projekte, koje realizuju širom svijeta.

Iz dokumentacije proizilazi da je CRBC kao ključni kadar projektovala 138 lica, dok je uz glavnog menadžera projekta još sedam lica činilo takozvani top rukovodeći kadar, od čega su šest bili građevinski inžinjeri i jedan prevodilac.

Tako je iza glavnog menadžera u hijerarhiji bio njegov zamjenik, za kojeg je CRBC prikazala da ima 44 godine, od čega 21 godinu iskustva u sličnom poslu, 16 godina iskustva u vođenju gradilišta i pet godina iskustva u tehničkom upravljanju.

Glavni menadžer je imao dva zamjenika. Jedan je tridesetogodišnjak, sa šest godina iskustva u vođenju projekta. Za drugog je CRBC navela da ima 54 godine, a 31 godinu iskustva u sličnim projektima, 18 godina iskustva u vođenju gradilišta i 13 godina iskustva u vođenju projekta.

Pored toga, uz glavnog menadžera su bila i još dva građevinska inženjera, kao njegovi asistenti, jedan tridesettrogodišnjak (osam godina iskustva u sličnom poslu i po četiri godine u vođenju gradilišta i u tehničkom upravljanju), a drugi tridessedmogodišnjak (četiri godine iskustva u projektovanju, šest u vođenju gradilišta i tri godine na mjestu glavnog inženjera u Africi).

U top rukovodnom timu bio je i jedan crnogorski državljanin, kao glavni inženjer na projektu, za kojeg je prikazana 51 godina života, a 23 godine iskustva u sličnom poslu, ali i ovdje bez navođenja da li to podrazumijeva gradnju autoputeva ili manje složenijih saobraćajnica. Za njega je navedeno i da ima 5 godina iskustva u vođenju gradilišta i 18 u tehničkom upravljanju.

U top menadžerskom timu je kao jedina žena prikazana prevodilac i to kao asistent glavnog menadžera projekta. Za nju je navedeno da ima 27 godina života i da je dvije godine bila rukovodilac administrativne kancelarije Zemun Borča u Srbiji.

Projektom izgradnje dionice upravljano je kroz više sektora, pa su tako postojali inženjerski sektor, zatim zaštite životne sredine i zaštite na radu, ljudski resursi, administracija, sektor za ugovore i planiranje, za projektovanje, definisano je i rukovodno osoblje na glavnim gradilištima.

Prikazano je da rukovodni kadar u sektorima prosječno ima između trideset do četrdeset godina, a kada je riječ o iskustvu za više pozicija je prikazano iskustvo ili projekti realizovani u Africi (Togo ili Etiopija, na primjer). U ključnim kadrovima kineske CRBC za projekat dionice autoputa u Crnoj Gori, od 138 lica, kao domaće osoblje je prikazano 39 osoba.

Akcija za socijalnu pravdu

Ines Mrdović

Napomena: Izvor fotografije: Youtube