Inicijativa Ustavnom sudu zbog Zakona o zaradama

Hitno usvojiti antikoruptivni zakon
1 Jula, 2021
Za punih šest godina oslobađanja za autoput 257,2 miliona
21 Jula, 2021

Inicijativa Ustavnom sudu zbog Zakona o zaradama

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je danas inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu odredbi Zakona o zaradama u javnom sektoru, koje daju mogućnost da koeficijenti složenosti poslova iz takozvane Grupe poslova D budu različito obračunavati unutar javne uprave, što narušava princip jednakosti zaposlenih u javnom sektoru.

Grupa D poslova odnosi se na načelnike, rukovodioce, savjetnike, referente, namještenike (vozači, kuriri, kafe kuvarice), a Zakon o zaradama daje mogućnost da se za zaposlene u sudu, državnom tužilaštvu, Sekretarijatu Tužilačkog savjeta i Službi Skupštine Crne Gore koeficijenti utvrde drugačije u odnosu na jedinstvene koeficijente za ostale zaposlene u javnom sektoru.

ASP traži da Ustavni sud utvrdi da li se na ovaj način narušava princip jednakosti prema istim kategorijama zaposlenih, koji bi trebalo da imaju iste koeficijente zarade budući da obavljaju iste vrste poslova.

Princip jednakosti definisan je članom 17 stavom 2 Ustava Crne Gore i on podrazumijeva da se ista pravna i činjenična stanja normiraju na isti način, odnosno da se pod istim uslovima i u istoj pravnoj situaciji obezbijedi jednakost svih subjekata, na koje se akt odnosi.

Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru donijet je za vrijeme bivše vlasti.

ASP je još prošle godine Ustavnom sudu uputila dvije odvojene inicijative za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi kojima se visoko pozicioniranim državnim i lokalnim funkcionerima daje pravo na naknadu zarade, u periodu od godinu nakon što im prestane funkcija.

ASP analizu zakonskog i podzakonskog okvira, koji se tiče javne uprave, sa fokusom na lokalnu samoupravu, sprovodi kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva za praćenje reforme javne uprave na lokalnom nivou.

Taj Program se realizuje u okviru Projekta osnaživanja civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu – Weber, koji finansira Evropska unija. Partner za Crnu Goru je Institut Alternativa.

NVO Akcija za socijalnu pravdu