Ministarstvo ne da podatke o zaposlenima
2 Februara, 2021
Vlada da izmijeni 20 zakona
28 Februara, 2021

Jak udar korone na carinske prihode

Naplata prihoda Uprave carina u januaru ove godine manja je za blizu devet i po miliona eura u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju zvanični podaci, koje je Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu dobila posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Tako je u januaru prošle godine, kada nije bilo korona krize, prihodovano 48,8 miliona eura, dok je u januaru ove godine ostvareno 39,4 miliona eura, što ukazuje da je udar korona krize na carinske prihode početkom ove godine i dalje jak. Cifre su u neto iznosima.

Pojedinačno posmatrano, najveći pad zabilježen je u odnosu na naplatu PDV-a, pa je u januaru prošle godine naplaćeno 28,9 miliona, a ovog januara 7,4 miliona manje, ili 21,5 miliona eura.

Kada je u pitanju naplata akciza na dizel goriva, lani je u januaru iznosila 5,5 miliona, a ovog januara 4,7 miliona. Akciza na mineralna ulja i goriva je prošlog januara bila 4,4 miliona, minulog mjeseca je po tom osnovu naplaćeno 3,7 miliona eura, dok su akcize na bezolovni benzin iznosile u oba uporedna mjeseca nešto preko milion eura.

Naplata carina je u januaru 2020. iznosila 1,5 miliona, a ovog januara 1,2 miliona, dok je od akcize na uvezene cigarete prošlog januara prihodovano 4,4 miliona, a ovog 4,5 miliona eura.

Od akciza na alkohol i alkoholna pića lani je u januaru prihodovano 450 hiljada eura, a ovog januara 425 hiljada, dok je prihod od poreza na kafu prošlog januara bio oko 190 hiljada, a ovog januara je prihodovano 230 hiljada eura.

Kada su u pitanju akcize na ugalj u proizvodnji, prošlog januara su bile 220 hiljada eura, a ovog januara su duplo veće i iznose 476 hiljada eura.

Korona kriza već mjesecima snažno razara crnogorsku ekonomiju, a njen kraj se još ne nazire.

NVO Akcija za socijalnu pravdu