Vlada da izmijeni 20 zakona
28 Februara, 2021
Parlament da se bavi milionskom štetom
21 Marta, 2021

Oslobođenja za autoput 234,6 miliona

Ukupna oslobađanja od dažbina, od početka gradnje dionice auto-puta Smokovac-Mateševo u martu 2015. do kraja januara ove godine, iznose 234,6 miliona eura, pokazuju najnoviji podaci Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

Oslobađanja od PDV-a su 146,3 miliona, koliko su iznosila i do kraja jula prošle godine. Naime, od avgusta prošle godine, pa do kraja januara ove godine, nije bilo oslobađenja PDV-a na projektu prve dionice autoputa, jer glavni izvođač radova, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation nije iskazivala oporezivi promet.

Istovremeno, podaci u posjedu ASP-a, pokazuju da su, u istom periodu, oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih državljana kod CRBC uvećana za 2,2 miliona eura, tako da su do kraja januara ove godine dostigla iznos od 30,7 miliona eura.

U pogledu povraćaja akciza na gorivo, u poslednjem kvartalu prošle godine nije bilo povraćaja, a do tada je povraćaj akciza za CRBC i podizvođače iznosio oko 9,5 miliona eura. Glavni izvođač i podizvođači, angažovani na projektu, imaju pravo na povraćaj dijela akciza na gorivo.

Kineskom CRBC-u je vraćeno blizu 5,8 miliona, „Bemaxu” oko 2,2 miliona, „Cijevni Komerc” 906 hiljada, „Montenegro Petrolu” 670 hiljada, „Ramelu” 2,9 hiljada, „Kodaru” hiljadu.

Kada je riječ o oslobađanju od plaćanja carine, od jula prošle godine do kraja januara ove godine, iznosila su nešto preko 55 hiljada eura. Do tada je CRBC oslobođen plaćanja carine i PDV-a pri uvozu u iznosu od oko 48 miliona.

Prema ugovoru o izgradnji dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, oko 42 kilometra trebalo je da koštaju 809 miliona eura, ali je zbog naknadnih radova potpisano više aneksa ugovora, te se u javnosti procjenjuje da će dionica koštati preko milijardu eura.

Gradnja prvog dijela auto-puta kasni gotovo dvije godine i umjesto u maju 2019. godine, radovi bi, kako se očekuje, mogli biti završeni do kraja ove godine. Ipak, korona epidemija ne jenjava, pa je pitanje koliko će to i to uticati na završetak.

Na kraju, kako u proteklih pola godine nije bilo oslobađanja za PDV, a krajem prošle godine ni akciza na gorivo, bi to moglo da ukazuje da kineski izvođač sa podizvođačima ne preduzima značajnije radove na završetku projekta, kojeg je pokrenula bivša vlast, a koju analitičari smatraju „najvrelijim krompirom“ za novu Vladu.

NVO Akcija za socijalnu pravdu