Za rudnik u Mojkovcu planiraju eksproprijaciju
16 Decembra, 2023
Raste broj pritužbi Ombudsmanu
21 Decembra, 2023

Prihod 4,4 miliona za pet mjeseci

Od dionice autoputa Smokovac Mateševo je za pet mjeseci ove godine, koji uključuju dva ključna mjeseca ljetnje sezone, prihodovano preko 4,48 miliona eura, uračunavajući PDV koji pripada državi, dok je u istom periodu trošak održavanja dionice iznosio preko 2,2 miliona eura.

Prihodi i trošak obuhvataju period od juna do kraja oktobra ove godine. U junu je ostvaren prihod od oko 593 hiljada eura, u julu preko 1,1 milion, u avgustu više od 1,3 miliona, u septembru je ostvareno nepunih 840 hiljada prihoda, a u oktobru oko 560 hiljada.

Prednje znači da je od ukupne ostvarene sume PDV prihod države oko 940 hiljada eura.

U isto vrijeme, tj za navedenih pet mjeseci je trošak održavanja dionice autoputa iznosio više od 2,2 miliona eura, od čega je oko milion eura bruto trošak zaposlenih, kojima je u ovom periodu prikazana i isplata zimnice.

Građevinski radovi izgradnje dionice Smokovac Mateševo su koštali preko 900 miliona eura, ali se stvarni trošak investicije, sa nizom povezanih troškova (kreditni troškovi, poreska, carinska i koncesiona oslobađanja, plaćanja nadzornih i ostalih tijela, eksproprijacija) procjenjuje mnogo više i on je oko 1,3 milijardi.

Radove je izvodila kao glavni izvođač kineska China Road and Bridge Corporation, a uključila je i niz domaćih kompanija, od kojih je najveći dio „finansijskog kolača“ pripao „Bemaxu“.

Do danas nije objelodanjen Finalni izvještaj Upravljača projektom o izgradnji dionice autoputa, koji je nadzorni organ nad radovima, odnosno to je francusko italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A.

Prema najnovijim informacijama, koje je Akcija za socijalnu pravdu dobila od Monteputa, ni finalna faktura za plaćanja nije izdata.

Kako se obrazlaže, potrebno je da se završe nezavršeni radovi koji ne utiču na funkcionalnost autoputa i radovi na otklanjanju nedostataka uočenih u toku upotrebe, tj probnog rada, a što je obaveza China Road and Bridge Corporation.

Dionica je finansirana dolarskim kreditom kineske državne EXIM banke. Uslov za dobijanje kredita bio je da gradnju dionice autoputa realizuje kompanija iz Kine.

Dionica je trebalo da bude završena za četiri godine, ali je na kraju posao završen za sedam godina.

Akcija za socijalnu pravdu