Za rudnik u Mojkovcu planiraju eksproprijaciju

Dritan oborio Markovićev rekord
12 Decembra, 2023
Prihod 4,4 miliona za pet mjeseci
17 Decembra, 2023

Za rudnik u Mojkovcu planiraju eksproprijaciju

Na tekućoj budžetskoj rezervi za narednu godinu projektovan je izdatak za eksproprijaciju zemljišta za potrebe otvaranja rudnika olova i cinka u Mojkovcu, ali nije poznato da li je po automatizmu preuzet po planu prethodne vlade, koja je u dobrom dijelu kreirala Budžet za narednu godinu, a nova vlada većinom morala da prihvati već gotove stvari, ili to nova vlada gleda blagonaklono na ovaj projekat, koji duboko dijeli stanovnike grada na Tari.

Budžetska rezerva je za narednu godinu planirana u iznosu od 60 miliona eura. Ova budžetska linija odnosi se na neplanirane ili nedovoljno planirane izdatke, a za narednu godinu navodi izdatak za eksprorijaciju zemljišta u Mojkovcu zbog otvaranja rudnika, ali ne i procjenu izdatka.

Međutim, ukoliko ovo nije naslijeđeno od prethodne manjinske vlade, već Ukoliko nova vlada ima pozitivan stav prema projektu u Mojkovcu, onda bi ovaj navod iz Predloga budžeta mogao da označi njegov početak u narednoj godini, nakon duže od decenije u kojoj koncesionar nije ispunio koncesione obaveze, ali mu je ugovor konstantno produžavan anaksima i odobravano dodatno vrijeme za ispunjenje obaveza.

Koncesioni ugovor je kroz poslednji aneks istekao za vrijeme mandata prethodne manjinske vlade Dritana Abazovića, ali nije poznato da li je njegova vlada pokrenula proceduru za raskid ugovora ili je bila pravno pasivna, te kakva je sada sudbina ovog koncesionog aranžmana, koji se u javnosti označava kontroverznim.

Nijedna vlada do danas nije objavila ekonomske parametre otvaranja rudnika olova i cinka i koristi za građane Mojkovca i ukupno Crne Gore, odnosno nije objelodanila postojanje nespornog javnog interesa od projekta. Nijesu poznati ni stvarni vlasnici, koji stoje iza koncesionog aranžmana, da li je preprodavan i kome, šta su izvori finansiranja, odakle potiču…

Tokom ovog mjeseca nosilac projekta – firma Tara Resources – najavljuje da očekuje dobijanje dozvola za bi prešla u fazu izgradnje i da će rudnik postati pokretač ekonomskog razvoja Crne Gore. Kako najavljuju, tokom trajanja projekta će prihod budžeta biti oko 400 miliona.

Ova firma najavljuje i da može postati najveći izvoznik Crne Gore sa godišnjim prihodom od izvoza od 100 miliona eura. Kada se uzme u obzir da je projektovano vrijeme koncesije 15 godina, to bi značilo da će imati 1,5 milijardi prihoda od izvoza rude iz Mojkovca, koja je resurs svih građana Crne Gore. Nijesu saopštili svoj projektovani profit od ovih 1,5 milijardi prihoda.

Projekat je u međuvremenu pokrenuo lavinu reakcija u javnosti i oštro protivljenje dijela građana u Mojkovcu, koji strahuju od uticaja na zdravlje. Svako ko je odrastao u otrovnoj prašini, koje su vjetrovi sa Tare, dizali sa mojkovačkog Jalovišta, godinama punjenog otpadom iz rudnika sa vrha grada, dobro zna vrijednost vlastitog zdravlja i zdravog životnog okruženja.

Akcija za socijalnu pravdu

Napomena: Fotografija je preuzeta sa Portala Vijesti.

Napomena: Članak je izvorno objavljen na Portalu Rtcg na linku: https://rtcg.me/u-toku/498926/parama-iz-budzeta-pomazu-otvaranje-rudnika-olova-i-cinka-u-mojkovcu.html