Pad Vlade pravno su novi izbori
19 Januara, 2022
Ubrzati zamjenu starih ličnih karata
12 Februara, 2022

Sporna nabavka automobila

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) zatražila je od Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) podatke gdje su završila četiri automobila, koja su trebalo da budu nabavljena putem tendera probijanja tunela kroz tunel Bjelasicu, a pod vrlo kontroverznim uslovima.

Ugovor je sa sarajevskom firmom „Euro Asfalt“ potpisao ministar saobraćaja Osman Nurković 2. decembra 2016. godine za cijenu od 34,6 miliona. Cijena je bez PDV-a od 6,6 miliona, kojeg je posao oslobođen dvije sedmice nakon potpisivanja ugovora. U međuvremenu, cijena posla, koji se finansira kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, je uvećana na preko 50 miliona.

Iz ASP-a su za Dan kazali da se u tenderskoj i ugovornoj dokumentaciji za ovaj posao navodi nabavka četiri auta, koje će nabaviti izvođač radova, tj sarajevska firma, po cijeni do 15 hiljada eura po vozilu, plus porez na dodatu vrijednost (PDV), te da će vozila biti korištena tokom izgradnje lokacije i nadzora, nakon čega postaju vlasništvo Ministarstva.

Kako navode, predviđena je obaveza Ministarstva da je odgovorno za gorivo i redovno održavanje tokom čitavog perioda izgradnje i nadzora, dok će vozila biti plaćena iz budžeta Ministarstva, a ne iz kreditnih sredstava.

„Prvo je nevjerovatno što je kroz međunarodni tender za izvođenje građevinskih radova uopšte predviđena nabavka automobila, jer se podrazumijeva da izabrani izvođač mora imati obezbijeđenu voznu opremu i za manje projekte, a kamoli za investicije vrijedne više desetina miliona eura. Ono što je još nevjerovatnije jeste da Ministarstvo tokom trajanja projekta treba da bude odgovorno za plaćanje goriva i redovno održavanje vozila. Zašto? Osim, ako to nije bio način da se dođe do vozila na ovaj način, a mimo provođenja redovne procedure javnih nabavki i izigravanja Zakona o javnim nabavkama“, rekla je za Dan Ines Mrdović iz ASP-a.

Ona navodi i da su još prije godinu i po od zviždača dobili informacije o nizu kontroverzi, koje prate ovaj projekat, čija cijena samo narasta, dok je osnovana sumnja da je ovaj državni projekat iskorišten i za privatni projekat izgradnje malih hidroelektrana u Beranama, odnosno da su kroz trup puta provlačene cijevi za male hidroelektrane, čime bi tužilaštvo moralo da se pozabavi.

ASP je od MKI zatražila podatke koja je vrsta/modela automobila nabavljena, kada, od kog proizvođača, da li te automobile trenutno koristi Ministarstvo, od kada i ko tačno, a ukoliko to nije slučaj, gdje su auta i ko ih koristi, te koliko je do sada utrošeno za njihovo održavanje i za gorivo.

Podaci su zatraženi na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

ASP je istovremeno uputila odvojenu inicijativu inspektoru za javne nabavke radi utvrđenja da li je u konkretnom slučaju zaobiđen Zakon o javnim nabavkama, imajući u vidu da je tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva obveznik ovog zakona.

Ogromno kašnjenje za završetak posla

Rekonstrukcija puta obuhvata probijanje tunela kroz Bjelasicu. Radovi su počeli još u maju 2017. godine, a ugovorom je bilo planirano da budu završeni u maju 2020. godine.

Posao je bio obustavljen tokom 2018. zbog pojave ogromnih podzemnih voda prilikom probijanja tunela, a procjene su i da će i nakon završetka posla one biti veliki problem, zbog čega za održavanje tunela mogu biti izdvajana ogromna sredstva.

Ova investicija se finansira iz dva kredita EBRD-a.

Tender za ovaj put je objavljen u februaru 2016, kada je ministar saobraćaja bio Ivan Brajović, a ugovor je potpisao Osman Nurković, nakon što je zamijenio Brajovića.

U obrazloženju potrebe za ovim poslom, ranija Vlada Demokratske partije socijalista je navodila da će ovim poslom biti skraćena dionica od Berana do Kolašina za oko 40 kilometara, uspostavljena bolja povezanost sa Ski-centrom “Kolašin” i unaprijeđena turistička ponuda.

Za investiciju nikada nije urađena studija ili analiza o ekonomskoj isplativosti, a do sada nije postavljeno pitanje ničije odgovornosti zbog posla, čija će cijena vjerovatno biti duplirana.

Milan Sekulović

Tekst je objavljen u novini Dan dana 02. februara 2022. godine; link: https://www.dan.co.me/vijesti/drustvo/asp-ukazuje-na-sporne-procedure-preko-tendera-za-tunel-kupovana-vozila-za-ministarstvo-5104693